Rossz gyerek a hangos gyerek?

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermeknevelés

alap zajszintLenke néni, aki nemrég ment nyugdíjba, óvónőként vasszigorral fegyelmezte csoportját. A csoport minden gyereke szinte „vigyázz állásban“ várta az utasítást, játszani csak teljes csöndben lehetett. Az óvoda dolgozói csodájára jártak a „szuper fegyelmezett“ gyerekeknek. Lenke néni nyugdíjba ment, helyére pedig egy demokratikus elveket valló, fiatal óvó néni került.


Orsi nem várta el a gyerekektől a katonás rendet, ám mindezek mellett nem hagyta, hogy elszabaduljanak az indulatok. A gyerekek érzelmileg felengedtek, a mindig síró kiscsoportosok beszoktak, mosolyogtak, a vegyes csoport nagyobb tagjai szeretettel ölelgették Orsit, és az oldottabb hangulat nyomán megjelent az addig ismeretlen „alap zajszint“. Orsi egy ideig két mammonnak próbált szolgálni, azaz megtartani a fegyelmet, mindemellett emberséges és demokratikus légkört kialakítani, ám rádöbbent, hogy ez nem lehetséges. Így mesél minderről:
- A kollégák szinte bazári majomként mutogattak engem és a szerintük „fegyelmezetlenné vált“ csoportomat, rosszallóan szúrták le a gyerekeket, mondván, mennyire megváltoztak, rendetlenek lettek. Egy ideig próbáltam egyszerre nekik is és a gyerekek érdekeinek is megfelelni, de rájöttem, hogy választanom kell. Erre akkor döbbentem rá, mikor a felszabadultan repülőző, brummogó hangot adó középsős gyerekre rászóltam, hogy üljön le a szőnyegre és halkabban játsszon. Ekkor villant belém: Normális vagyok én? Biztosan nem, ha fejet hajtok a környezet-követelte diktatúra előtt.

A demokratikus nevelés nem jelenthet folyamatos korlátozást, vasfegyelmet, hiszen ez teljesen lekorlátozza a szabad kibontakozást. Nem jelenthet ugyanakkor káoszt sem, ezért folyamatosan szinten tartottam a normális értelemben vett fegyelmet és szabály követést. Itt tartok most, és készen állok, hogy kiálljak elveimért környezetemmel és a megcsontosodott, véleményem szerint korántsem példás értékrend előtt.

Orsinak eszébe jutottak egy neves szaktekintély: Porkolábné dr. Balogh Katalin szavai, aki „Hangos, mozgolódó óvodáskorról“ beszél.

Hagyjuk a gyermeket gyermekinek maradni, adjunk teret szabad kibontakozásának!