Nem szólok rá, majd magától megtanulja

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermeknevelés

liberális nevelésA 3 éves kisfiú egyre lendületesebben pörgeti a forgószéket, míg egyszer csak hatalmas csattanással a földön landol. A gyerek ordít, az anyuka őt szidja. A 2 éves kislány elmélyülten nyalogatja a húsbolt pultját és a kirakat üvegét. Az ő édesanyja sem szól a gyerekre. Mint mondja, tanulja meg magától, a saját kárán.


Helyes ez a szülői magatartás? A pedagógusok és a szülők többsége egyértelműen állítja: nem! Valóban nem az, hiszen így a gyerek számtalan olyan veszélyhelyzetnek van kitéve, ami jobb esetben a testi épségét, rosszabb esetben akár az életét is fenyegetheti. Ha a gyereknek nem állítunk fel jól körvonalazható határokat, szabályokat, a veszélyeztetettségen túl még bizonytalanná is válik, frusztrált lesz. Miért? Mert az átláthatóság, kiszámíthatóság érzelmi biztonságot ad a csemetéknek, enélkül pedig frusztrálttá, kiegyensúlyozatlanná válhatnak.

Fontosak tehát az egészséges keretek között működő szabályok, melyek nem keverendők össze a túlzott, felesleges szigorral.