Mese dominó, matricás album és egyéb „hülyeségek“?

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermeknevelés

törp dominó„Ezt nem hiszem el, mese-dominó csere-bere klub alakult a facebook-on! Megbolondultak ezek a szülők?“ - fakadt ki egy három gyerekes anya, aki szerint csak egy nagyobb baj van annál, ha a gyerek ilyesmit gyűjtöget: ha a szülő is támogatja ebben.


Valóban baj az, ha óvodás és kisiskolás gyerekek elszántan gyűjtögetnek ilyen-olyan mesés „ereklyéket“? Valóban baj az, ha a szülő, - látván, mennyire boldoggá teszi mindezzel a gyermekét, - támogatja ebben?

Ha a ténykedés ésszerű határok között marad (pl. nem vásárol meg minden létező dolgot a dominóért, csak ami valóban szükséges), akkor természetesen ez nem baj. Sőt, dicséretes, ha a felnőtt odafigyel a csemete álmaira, vágyaira, életkori sajátosságaiból fakadó igényeire (a gyűjtögetés a kisiskoláskor domináns jellemzője) és támogatja őt.

Ha a kritikát megfogalmazó szülőnek feltennénk a kérdést: vajon neki nem volt-e gyerekkorában olyan álma, vágya, ami felnőtt fejjel kicsinyes „hülyeségnek“ tűnt, vajon mit válaszolna? Valószínűleg hevesen rázná a fejét, hogy ő aztán neeeem, ám legbelül mégis ott lapul az igazság, ugye?

Hagyjuk a gyereket gyereknek lenni és ha módunk van rá, tegyük még varázslatosabbá számára a maga kis mesevilágát!