Köszönj szépen!

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermeknevelés

illemszabályok, gyermeknevelésGyermekünket, sok más illemszabály mellett, erre is meg kell tanítani. Ne várjuk el tőle, hogy magától jöjjön rá, mit illik és mit nem.Magunk is jó példával kell, hogy előálljunk. Mikor ismerőssel találkozunk, kedvesen, jól hallhatóan üdvözöljük, így a csemete is hamar felfigyel majd a köszönés fontosságára. Meséljük el neki, hogy honnan ismerjük a nénit, bácsit, akit üdvözöltünk, így a gyerek is ismerősként köszöntheti legközelebb.

Hasznos lehet, ha szerepjáték útján is gyakoroltatjuk ezt az illemszabályt, miközben azt is tudatosíthatjuk, kinek hogy illik köszönni. Az időseknek, felnőtteknek egészen másként, mint például kortársainak.

Ne feledjük azonban, hogy míg saját gyerekünket figyelmeztethetjük a köszönésre, ugyanezt idegen csemeténél sose tegyük! Nem tudhatjuk ugyanis, hogy a szóban forgó gyermek milyen betegséggel, esetleg szorongással küzd. Egy autista, egy hallássérült, netán egy súlyosan szorongó gyermek esetében például igencsak felháborító lehet, ha egy vadidegen elkezdi kioktatni a köszönés fontosságáról. Arról nem is beszélve, hogy ne mi akarjuk megnevelni más gyermekét.