Hiszti a bevásárlóközpontban

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermeknevelés

A hiszti kezeléseTipikus kép: anyuka, kisgyermekével a karján bevásárolni indul. Sok szülő tisztában van vele, mekkora hőstett ez, különösen, mikor egy méregdrága játékot akar üvöltve megvetetni a csemete.

 

Magát földhöz vágva, toporzékolva követeli a „jussát“, miközben a szülő majd elsüllyed szégyenében. Mi a helyes hozzáállás?

Semmiképpen se engedjük, hogy a gyermek ilyen módon elérje a célját. Ne vegyük meg a kiszemelt portékát csak a békesség és csönd érdekében, hiszen így borítékolható, hogy a gyerkőc legközelebb is élni fog a jól bevált módszerrel.

De hát akkor mi legyen?

Mindenek előtt hagyjunk arra időt, hogy magától lenyugodjon. Ha úgy ítéljük meg, hogy önmagára és környezetére nem veszélyes a dühroham, úgy lassan, érdektelenséget mutatva távolodjunk el a gyermektől. Ekkor a kis pukkancs meg fog lepődni, hiszen mutatványának célja éppen az volt, hogy szülőjét béketűréséből és nyugalmából kizökkentve hatást gyakoroljon rá. Ha látja, hogy előadásának nincs foganatja és szülője nem próbálja pironkodva csitítani, abba fogja hagyni a hisztit. Ezt türelmesen ki kell várni.

Fontos, hogy mindeközben soha ne emeljük fel a hangunkat és bármilyen nehéz is, rendíthetetlenül őrizzük meg higgadtságunkat.

Ha a gyermek elég idős hozzá (pl. óvodáskorú), a vihar elültével beszélgessünk el vele viselkedéséről. Fontos, hogy ekkor ne a rosszat emeljük ki és ezért dorgáljuk meg, sokkal inkább hangsúlyozzuk belé vetett bizalmunkat. Mondjuk el neki, biztosak vagyunk abban, hogy legközelebb okos, nagy óvodás módjára tudjuk vele megbeszélni, egyeztetni elképzeléseinket.