Kisiskoláskor (6-10 év)Designed by:

Nem sikerül a második gyermeket összehozni

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermek(ek) tervezése, új család születik

"Már második éve próbálkozunk a második babával. Termékenységi probléma van nálunk? Mi okozhatja a gondot?"

"Irigykedek nagycsaládos barátainkra – majd egyszer csak bűntudatom támad a gyermekemmel szemben, hogy Ő nem elég a számomra. Mi van velem? A családom és a barátok nem túl együttérzőek velem. Kivel beszéljem meg a problémáimat? Aggódom, hogy nem tudok megbirkózni a nehézséggekkel. Mit javasoltok?"

 

"Már második éve próbálkozunk a második babával. Termékenységi probléma van nálunk?"

Sajnos a diagnózis helyes! Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben az első gyermekre várva jellemző ez a probléma, mégis manapság egyre gyakoribb, hogy csak a második babánál merül fel a kérdés.

 

"Mi okozhatja a gondot? "

A lehetséges okok tárháza szinte megegyezik az első terhességet akadályozó tényezőkkel. Ez lehet valamilyen medencesérülés, petevezeték-elzáródás, endometriózis, ovulációs probléma, vagy spermium probléma. Akármi is a terméketlenség forrása, valószínűsíthető, hogy az első szülés óta csak rosszabbodott. Még az is előfordulhat, hogy az első szülés alkalmával fellépő komplikációk indukálják a problémákat. Nem szabad megfeledkezni a korral járó termékenységi képességcsökkenésről sem. A problémák orvoslása úgy az első terhesség esetében, mint a másodiknál, egyformán fontosak.

 

"Irigykedek nagycsaládos barátainkra – majd egyszer csak bűntudatom támad a gyermekemmel szemben, hogy Ő nem elég a számomra. Mi van velem?"

Még ha szereti is az ember a gyermekét, megfosztottság érzet, vágyakozás támadhat benne az iránt a nagycsalád iránt, amelyről álmodott. Az édesanyák leggyakoribb lelki reakciói amkor a második gyermekükre,  - minden igyekezetük ellenére - hiába várnak:

  • Elutasítás. Sokan úgy gondolják, hogy ha nem volt probléma az első terhességnél, miért lenne a másodiknál. Talán ezért kérnek közülük olyan kevesen orvosi segítséget. Még azok sem hajlandóak beismerni, hogy termékenységi problémájuk lehet, akiknek az első terhesség is csak orvosi segítséggel sikerült. Hajlamosak elhitetni magukkal, hogy már kikúrálták őket, tehát ezt csakis más probléma okozhatja.
  • Irigység. Úgy érzed, lemaradtál a barátok és az ismerősök mögött, akiknek a családja minden gond nélkül gyarapodott, és sikeresen átlépték az egy gyermekes határt.
  • Elszigeteltség érzése. Azok, akik hiába várnak második terhességükre, gyakran úgy érzik, hogy nem illenek bele egyik társaságba sem. Mivel már van egy gyermekük, nem oszthatják meg problémáikat a terméketlen családokkal, viszont nem találják meg a hangot a több gyermekesekkel sem. Egy ilyen fajta érzés komolyan megterhelheti a kapcsolatokat, és előbb- utóbb elhidegülést okozhat a partnerek között.
  • Bánkódás. Ahogy első gyermeked fejlődését napról-napra figyeled, elhatalmasodhat rajtad az érzés, hogy már soha többet nem élvezheted ezeket a csodálatos pillanatokat egy második csemetével.
  • Bűntudat. A tehetetlenség érzése, hogy képtelen vagy kistestvért szülni gyermekednek és az erős vágyakozás az újabb terhesség után, együtt, kínokkal tűzdelt, bűntudatos napokat hozhatnak számodra.
  • Düh. Haragot és dühöt érezhetsz, mert nem kaphatod meg gond nélkül azt, amire vágysz, ami másnak kérés nélkül is megadatik - a nagyobb családot.
  • Aggodalmak. Meddőségi kezelésekre járni úgy, hogy közben még a kisgyermek elhelyezése is gondot jelenthet, a fehérköpeny szindróma, és az esetleges finanszírozási problémák, mind-mind súlyos stresszforrások lehetnek. 

Ezeket az érzéseket, körülményeket, gondokat, fájdalmasan meg fogják tapasztalni mindazok, aki termékenységi nehézségekkel szembesülnek. Míg az első gyermeknél viszonylag könnyebben megbirkóznak az efféle akadályokkal a párok, addig a második gyermek esetében, ez már nehezebben megy. 

Sokat segíthet a nehézségek leküzdésében, ha olyanokkal beszélgetsz, akik már túl vannak egy hasonló helyzeten. Hasznos lehet az ilyen témájú internetes fórumok látogatása.

 

"A családom és a barátok nem túl együttérzőek velem. Kivel beszéljem meg a problémáimat?"

Keress terápiás csoportot, akár a neten is. Viszont célszerű elkerülnöd az első gyermekért küzdők tárborát, mivel a gyermektelen anyák érzései, elkeseredettsége kimondottan negatív hatást gyakorolhatnak rád.

 

"Aggódom, hogy nem tudok megbirkózni a nehézségekkel. Mit javasoltok?"

Az aggódás és a frusztráció érzése a termékenységi terápia miatt teljesen természetes mindaddig, amíg nem befolyásolja negatívan a gyermekeddel való kapcsolatodat. Ha úgy érzed; esetenként irritál a gyermeked, vagy teljesen magadba feledkeznél, bátran fordulj orvosodhoz tanácsért. Próbálkozz olyan játékokkal, amit te is, és a gyermeked is kedvel, mélyítsd el a kapcsolatotokat. Ne habozz segítséget kérni családodtól, vagy a barátoktól, ha egy kis levegőhöz szeretnél jutni, de nincs akire rábízhatnád addig a gyermekedet.