Skarlát

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermekbetegségek

Lappangási ideje: 2-6 nap.
Kezdeti tünetek: A gyermek kezdetben lázas, étvágytalan lehet, rázza a hidegés hányhat is. Mivel ez egy bakteriális eredetű torokgyulladással, majd később kiütéssel járó betegség, eleinte mandulagyulladáshoz hasonló tünetei vannak.
A betegség egyértelmű jelei: A 2-3. nap táján apró, piros, gombostűfejnyi kiütések jelennek meg a mellkasi és nyaki részen, amik aztán beborítják az egész testet. A hajlatokban különösen markánsan jelentkeznek a kiütések. A gyermek szája környékén nem láthatók ilyen elváltozások. A kiütések kb. 3-5 nap múlva halványodni kezdenek, majd 2-4 hét elteltével lehámlik a bőr.
A betegség súlyossága: A betegség lefolyása, erőssége egy tüszős mandulagyulladáshoz hasonlatos.
Lehetséges szövődmények: Középfülgyulladás léphet fel szövődményként. Ha a betegséget nem kezelik, néhány hét elteltével vesegyulladás, reumás láz is előfordulhat.
Orvosi ellátás: Az orvos antibiotikumot ( általában penicillinkészítményt) ír fel, amely felveszi a harcot a baktériumokkal és a betegség szövődményeivel szemben.
Amit a felnőtt tehet: Pontosan kövesse az orvos utasításait, az előírt gyógyszeradagolást. Általában úgy kell eljárni, mint egy mandulagyulladás esetén ( lázcsillapítás, valamint az esetleges fülfájás figyelemmel kísérése).