Rubeola

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermekbetegségek

Napjainkban védőoltással védekezünk ellene!

Lappangási ideje: 14-23 nap
Kezdeti tünetek: Nem jellemzőek a betegséget megelőző, "bevezető" tünetek, esetleg enyhe felső légúti hurut tapasztalható a kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal.
A betegség egyértelmű jelei: Az arcon megjelenő pici, lapos, rózsaszínű foltok terjedni kezdenek a homlok, majd az egész test irányába, összeolvadnak, míg végül a gyermeket teljesen beborítják. A gyerek olyanná válik, mintha testszerte kipirosodott volna. A nyirokcsomók megduzzadnak, különösen a tarkó tájékán, és hetekig olyanok is maradnak.
A betegség súlyossága: A gyerekek általában könnyen átvészelik.
Lehetséges szövődmények: Bár a gyermekre álatlában nem jelent komoly veszélyt a rubeola, ám a terhesség első heteiben járó asszonyok magzataira annál inkább! A beteget szigorúan távol kell tartani a várandós, illetve gyermekvállalás előtt álló nőktől!
Orvosi ellátás: Felhívja a figyelmét a felnőtteknek, hogy a betegség a terhesekre rendkívül veszélyes, ezért a gyermeket tartsák távol  gyermekvállalás korában lévő nőktől!
Amit a felnőtt tehet: A beteg gyermekért az általános ápoláson túl semmit nem tehet a felnőtt, ám kötelessége a fiatal nőktől távol tartani őt.