Mumpsz

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermekbetegségek

Napjainkban védőoltással védekezünk ellene!

Lappangási ideje: 14-24 nap.
Kezdeti tünetek: 1-2 napos sápadtsággal, levertséggel kezdődhet a betegség.
A betegség egyértelmű jelei: A gyermek nyálmirigyei duzzadtá, fájdalmassá válnak. A jelenség a fültőnél indul és az állkapocscsont alatt terjed szét a nyálmirigy állományra. A gyermeknek kiszárad a szája. Ha gyümölcslevet, ill. savtartalmú folyadékot iszik, szúró fájdalamat érez a nyálmirigyekben. Arca egyre jobban feldagad, vonásai kissé eltorzulnak.
A betegség súlyossága: Bár a nyelés meglehetősen nehézkes és fájdalmas, a betegség szövődménymentes lezajlása esetén könnyen átvészelhető.
Lehetséges szövődmények: A betegség akár mindkét arcfélre ráterjedhet. Előfordul, hogy miután az egyik arcfélen már csillapodnak a tünetek és végre fellélegeznénk, minden újrakezdődik a másik oldalon. Hallásromlás kialakulhat a betegség nyomán, szükség esetén ellenőriztessük. Van, hogy a 10. nap táján agyhártyagyulladás lép fel, ami fejfájással és nyakmerevséggel is jár.
Orvosi ellátás: A diagnózis felállítása és a gyógyszerelés után hallásvizsgálatot is kezdeményezhet.
Amit a felnőtt tehet: Igyekezzünk pépes ételeket adni a gyermeknek a könnyebb nyelés érdekében. Az orvosi utasításokat pontosan tartsuk be, és a betegség elmúltával is fordítsunk arra figyelmet, nincs-e kialakulóban agyhártyagyulladás.