Kutya és macska ürülék: a bélférgesség legfőbb forrásai

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermekbetegségek

Sokan tévesen azt gondolják, hogy az állatok által terjesztett tetvesség, férgesség problémája az ő gyermeküket biztosan nem éri utol, és részükről ezzel  a kérdés ki is van pipálva. Pedig a probléma nagyon is valós és sajnos gyakori. A fertőzés sokáig, alattomos módon tünetmentes marad. Később aztán felszínre tör és rendellenességeket, szövődményeket eredményezhet.


Kutya-, macska piszok: a fertőzés legfőbb forrása!

Szomorú tény, hogy nem egyszer találkozhatunk állati eredetű ürülékkel játszóterek homokozójában, parkokban, járdákon. Ez nem csak gyomorforgató látvány, de rendkívül veszélyes is az emberekre, különösen az aprónépre nézve!

 

Ha a gyermek keze, arca, ruházata beszennyeződik vele, óhatatlan, hogy a bélrendszerébe is bekerüljön. Itt a petékből kikelnek a lárvák, és gyakorlatilag a gyermek bármelyik szervéhez eljuthatnak. Végül értetelenül állunk az előtt, hogy vajon miért kínozza a gyermeket hasfájás, hányás, étvágytalanság, láz, vagy akár köhögés, hörghurut?
A miértre a válasz az utcán hever... Sajnos...

Reméljük, hogy e sorok nyomán az állattartók majd nagyobb felelősséggel gondoskodnak állataik ürülékének maximális eltakarításáról, hiszen ez az alapja a fertőzések elkerülésének!

Nekünk, szülőknek pedig gyermekünk higiénés szokásainak alakításában van felelősségünk, pl: a csemete soha ne nyúljon kutya-, vagy macska ürülékhez, állatsimogatás után az alapos, szappanos kézmosás elengedhetetlen! Ugyanígy fontos ez utcáról való bejövet után, étkezések előtt, stb. Állatot puszilgatni, vagy hagyni, hogy arcukat megnyalja, szigorúan tilos!

Óvjuk meg gyermekünket a fertőzésektől, ehhez nem kell más, csak egy kis odafigyelés!