Kanyaró

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermekbetegségek

Napjainkban védőoltással védekezünk ellene!

Lappangási ideje: 9-11 nap
Kezdeti tünetek: Erős náthával, köhögéssel, bepirosodó szemekkel kezdődik a betegség. A gyermek láza egyre jobban emelkedik, közérzete rossz, bágyadt, levert.
A betegség egyértelmű jelei: Koplik-féle" foltok jelennek meg a betegség 3-4. napján.

Ezek a szájnyálkahártyán, az őrlőfogakkal szemben jelennek meg apró, sárgás-fehér színű, tűszúrásnyi pontok formájában, melyeket vörös udvar szegélyez. A 4-5. napon aztán a bőrfelszínén is megjelennek a kiütések, először a fül mögött, később az arcon, majd a testen. A kiütések később egybeolvadnak nagyobb foltokká.
A betegség súlyossága: A Koplik-féle foltok megjelenésétől a testen megjelenő összes kiütés megjelenéséig egyre betegebbnek érzi magát a gyermek. A betegség magas lázzal, száraz köhögéssel és sokszor szemfájdalmakkal jár.
Lehetséges szövődmények: A szem fájdalma, érzékenysége akut kötőhártya  gyulladáshoz vezethet. A torok gyulladása ráhúzódhat a középfülre is. Másodlagos fertőzésként hörghurut, tüdőgyulladás is felléphet.
Orvosi ellátás: A diagnózis felállítása után antibiotikumot, ill. szemcseppet írhat fel.
Amit a felnőtt tehet: A betegség sima lefolyásakor legalább egy héten át folyamatos ápolásra van szüksége a gyermeknek, ám szövődmények fellépése esetén ez sokkal hosszabb is lehet. Kövessük az orvosi utasításokat a gyógyszerek, szemcsepp alkalmazásától a lázcsillapításon keresztül a kellő folyadékbevitelig. Ha a gyermek állapota a korábbi javulás után visszaesne, fájlalja a fülét, nehézlégzés gyötri, sűrű köpetet ürít vagy a láza újra emelkedni kezd, miután előzőleg már csökkent, ha tudata nem tiszta vagy nehéz ébresztgetni, azonnal forduljunk orvoshoz!