H1N1

PDF Nyomtatás E-mail
Gyermekbetegségek

Bár ez a fertőző betegség nem csak gyermekkorban fordul elő, így nem nevezhető köznapi értelemben vett gyermekbetegségnek, ám a gyermekek az egyik legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, így beszélnünk kell erről is.
Mi is a H1N1?
A H1N1 egy új influenza vírus, amely az emberiséget veszélyezteti. 2009 áprilisában azonosítottak először H1N1 vírust  emberben az amerikai kontinensen. Azóta az egész világon, a hagyományos influenzához hasonló módokon terjed emberről-emberre. A WHO 2009. június 11-én a H1N1-et világjárványnak nyilvánította.

Miért hívják „sertés influenzának”?

Mivel a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az új vírus génállománya nagyon hasonlatos az észak amerikai sertésekben előforduló influenza vírus génállományához, sertés influenzaként kezdték emlegetni. A későbbi vizsgálatok során azonban kiderült, hogy roszhelyen keresték az új vírus gyökereit. Valójában a H1N1 génállományában találtak kettő, az európai és az ázsiai disznókban előforduló gént, továbbá egy madár influenza és persze egy (humán) emberi influenza gént.


Hogyan terjed a H1N1?
A szezonális influenzához hasonló módon, a főként köhögés és tüsszentés útján levegőbe került vírus terjed emberről-emberre. Ugyanígy fertőzhet a vírussal szennyezett tárgyak felülete is, ha azt megérintjük, majd szánkhoz, orrunkhoz, vagy szemünkhöz nyúlunk.

Mik a tünetei a fertőzöttségnek?
Az embereken a vírus a következő tüneteket okozhatja: láz, köhögés, kiszáradt torok, orrfolyás, orrdugulás, testrészek fájdalma, fejfájás. Továbbá egyeseknél előfordulhat hányás és hasmenés is.
Láz nélküli esetek is előfordulhatnak a légzőszervek megbetegedésének tüneteivel kombinálva.
Bár az emberek többsége orvosi kezelés nélkül is kiheveri pár nap alatt a betegséget, sajnos súlyos szövődmények és halálesetek is történtek.

Melyek a veszélyeztetett csoportok?
A szezonális influenza esetében a 65 évnél idősebbek és az 5 évnél fiatalabb gyermekek, terhes nők és általában bármilyen krónikus betegségben szenvedő személyek veszélyeztetettnek számítanak, és ez az új influenza esetében is elmondható. Tehát első sorban azok tartoznak a rizikós csoportba, akiknek egészségi állapota ezt indokolttá teszi. Ezek lehetnek az állapotos nők, a cukorbetegek, szívbetegek, asztmások, és vesebetegek.
Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy az új influenza a 25 év alatti korosztály körében tapasztalhatól a leggyakrabban. Noha a H1N1 esetében, mint veszélyeztetett, a 65 évnél idősebbek a sor végén említhetők, aki viszont ebből a korosztályból megbetegedik, annál súlyos szövődmények várhatók az eddigi tapasztalatok szerint.

Meddig fertőző az influenzás ember?
A H1N1 és a szezonális influenza esetében is az egyén a betegség kialakulása előtt 1-, utána pedig még 5-7 napig képes megfertőzni másokat. Gyermekek esetében és legyengült immunrendszerű embereknél ez a határ kitolódhat.

Megelőzés
Szerencsére van védőoltás a szezonális-, és a „sertés influenzára” is. Beszerzésével és beadatásával kapcsolatban konzultáljon orvosával.
Azért a védekezésben a fegyvertárunk legfontosabb része az alapvető higiénia! A következőket érdemes betartani:

* mossunk gyakran kezet szappannal, ha ez nem lehetséges, használjunk alkoholos törlőkendőt
* ne nyúljunk a szánkhoz, orrunkhoz és szemünkhöz, hiszen így juthatnak a szervezetünkbe a kórokozók a kezünkről a legkönnyebben
* kerüljük a beteg emberek közelségét
* tartsuk be a központi egészségügyi előírásokat (közintézmények időleges bezárása, látogatási tilalma), kerüljük a tömeget
* készítsük fel a háztartásunkat és a házi gyógyszertárunkat egy esetleges egy hetes betegszabadságra (ne feledkezzünk meg a papír zsebkendőről és az alkoholos kéztörlőről sem)

Ha már megbetegedtünk…
* ne menjünk közösségbe, legalább a láz elmúlását követő egy napig (lázcsillapító használata nélkül értendő)
* zsebkendőbe köhögjünk és tüsszögjünk, a használt zsebkendőt azonnal dobjuk ki a szemetesbe, és utána minden esetben mosunk kezet

Ha beteg van a családban
Aki nem kapta el az influenzát a családtagjától, nyugodtan járhat munkába, közösségbe a fent említett higiéniai előírások betartásával. Amennyiben a betegség tünetei jelentkeznek, maradjon otthon, és lehetőleg a munkahelyét (üzemorvos, felettes vezető) is informálja a tényről, a további fertőzések megakadályozása érdekében.

Meddig fertőzhet az influenza vírus?
A tanulmányok azt mutatják, hogy a vírusok természetes körülmények között (pl. buszkapaszkodó, kilincs stb.) még 2-8 órán át fertőző képesek.

Mi öli meg a vírusokat?
Az influenza vírus 70-100°c-on elpusztul. Ezen felül még hatásos lehet a kórokozó ellen néhány kémiai fertőtlenítőszer, mint pl. hidrogén peroxid, mosószerek (szappan), jódbázisú fertőtlenítők, alkohol, klór, ha a megfelelő koncentrációban a megfelelő ideig alkalmazzuk.

Még egyszer a betegség riasztó tünetei, amikor azonnal orvoshoz kell fordulni:


Gyermekeknél

* Gyors, vagy akadozó légzés
* Elkékült bőrszín
* Kevés folyadékot fogyaszt
* Nem tud, nem akar felkelni az ágyból
* Nem játszik, magába roskad
* Influenzaszerű tünetek után visszaesés lázas csúnya köhögésbe
* Láz és hidegrázás

Felnőtteknél

* Nehéz vagy szaggatott légzés
* Fájdalom vagy nyomás a mellkasban, vagy a hasüregben
* Hirtelen szédülés
* Zavarodottság
* Súlyos, vagy folyamatos hányás
* Hosszan tartó láz