Vérzés

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Ha egy gyermek vérezni kezd, a kis sérült könnyen megijedhet, pánikba eshet, ezért ilyenkor is nagyon fontos a határozott, nyugodt fellépés. Többféle vérzés típus létezik, melyek közül a legfontosabbak:

Hajszáleres vérzés: Kis intenzitású, enyhe vérzés, mely igen gyakori a gyerekeknél. Ennek ellátása a következő: fertőtlenítsük le a sebet, majd helyezzünk rá fedőkötést.
Vénás vérzés: Sötétpiros színű, intenzív vérzés. Ellátása az alábbiak szerint történik: helyezzük nyugalomba a sérültet, majd a vérző testrészt emeljük szív feletti magasságba. Fertőtlenítsük, majd helyezzünk rá nyomókötést vagy fedőkötést. Ha szilánk vagy egyéb idegen test került a sebbe, ne szorítsuk el és ne távolítsuk el az idegen testet, hanem azonnal kérjünk orvosi segítséget!
Ütőeres, artériás vérzés: Ez a vérzés típus a legveszélyesebb, jellemzője: élénkpiros, lüktető, sugárban kilövellő vérzés. Itt már komoly vészhelyzetről van szó, ekkor már nem a gyermek fájdalmának enyhítése vagy a seb fertőtlenítése a legfontosabb, hanem a vérzés azonnali csillapítása. Tennivalók:
Erősen szorítsuk el a vérző sebet zsebkendővel, de ha az nincs kéznél, akár az ujjunkkal.
A sérült testrészt emeljük a szív magassága fölé!
Ha a vér tovább ömlik, a seb alatt keressünk egy csontot, amihez odaszoríthatjuk a sérült eret. Ha ezt követően csökken a vérzés, valószínűleg megtaláltuk a helyes szorítási pontot. Ekkor ne mozdítsuk el ujjunkat és ne lazítsunk a nyomáson!
Ha lehetséges, folyamatosan szorítsuk le a sebet akkor is, miközben orvost hívunk. Ha a segítségkérés idejére mégis el kellene engednünk a sebet, akkor addig kezünk helyett valami mással szorítsuk el. Tegyünk rá gézlapot, majd kössük át jó erősen valamivel, ami a kezünk ügyébe kerül. Ha a kötés szemmel láthatóan csillapította a vérzést, villámgyorsan hívjunk segítséget!

Előfordulhat, hogy nem kívülről, szemmel könnyen megtapasztalható külső vérzésről, hanem belső vérzésről van szó. Ez is rendkívül veszélyes lehet, ezért ha erre gyanakszunk, a következőket tegyük a sérülttel: helyezzük nyugalomba, a sokkhelyzet kialakulását igyekezzünk csökkenteni és azonnal hívjunk mentőt!

Egyéb gyakran előforduló, speciális vérzés:
Orrvérzés: Ez gyakran nagyon meg tudja ijeszteni a gyermeket, ezért első körben nyugtassuk meg őt. Orrvérzéskor ne hátra, hanem előre hajtsa a gyermek a fejét, mert a hátrafolyó vér lenyelésétől akár hányhat is. Fogjuk össze orrcimpáit minimum 2 percre, de ha lehetséges, akár 15 percig is. Ennek nyomán a vérzés várhatóan eláll majd.


Vérző sebekhez gyakorta használt fertőtlenítő szerek: Betadine, jód, csapvíz. Az első kettő mindig legyen kéznél az elsősegély dobozban!