Fulladás

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Fulladás veszélye több okból is kialakulhat. Szigorúan tilos pl. bárminemű nylon zacskót vagy egyéb ilyen anyagú tárgyat a gyermek kezébe adni, mert ez rendkívül veszélyes "játékszer" lehet számára. Ha a gyermek ráteszi a fejére, ill. az arcára helyez ilyesmit, az rátapadhat és nem jut tőle levegőhöz.
Mi a teendő, ha ez mégis bekövetkezik?

 • - Azonnal tépjük le róla a nylont.
 • - Ha a bajt időben észleli a felnőtt, akkor a gyermek a fentiek után vesz egy nagy levegőt és helyreáll a légzése.
 • - Ha ez nem történik meg és a gyermek nem lélegzik, akkor - ha ennek módját ismerjük, - azonnal meg kell kezdeni a szájból-szájba történő lélegeztetést. Az elsősegélyt addig folytatssuk, amíg az orvosi segítség meg nem érkezik.


Előfordulhat, hogy a fulladásveszélyt az idézi elő, hogy a gyermek félrenyel valamit, és az idegen testet (pl. ételfalatot) nem tudjuk egyszerűen kivenni a gyerek szájából. Náluk nem alkalmazható a közismert Heimlich-féle műfogás, helyette a sérültet hason fekve combunkra fektetjük és a hátán, a lapockák közti részre ütést mérünk.


A légzés ellenőrzésének módja:

 

 • Ellenőrizzük, hogy átjárhatók-e a légutak.
 • Nézzünk bele a szájába, hogy nem zárja-e el valami a légutakat. (rágógumi, cukorka, hátracsúszott nyelv, stb.)
 • A légzést legegyszerűbben háton fekvő sérültnél ellenőrizhetjük az ún. "hármas érzékeléssel". Ilyenkor a sérült fejét kissé hátraszegjük, fülünket az orra elé helyezve halljuk és érezzük a légáramlást, miközben figyeljük a mellkasmozgást. Ha a sérült nem a hátán fekszik és nem is lehetséges így fordítani, akkor is törekedjünk a "hármas érzékelés" megvalósítására.A szájból-szájba történő lélegeztetés lépései:
1.) Fektesse a sérültet a hátára, fejét vigyázva, de határozottan hajtsa hátra. Helyezze száját a sérült szájára, tegye egyik kezét a homlokára, a másikat az állára.
2. ) Csíptesse össze az orrcimpákat, majd vegyen mély lélegzetet, és fújjon be a tüdőbe. Minden befúvás után ellenőrizze, hogy süllyed-e a sérült mellkasa vagy hasa.
3. ) Kezét a homlokon és állon hagyva emelje meg ismét a fejet, s figyelje, nem távozik-e levegő a sérült szájából.
4. ) Súlyos szájsérülésnél az orrba kell fújni a levegőt. Helyezze az egyik kezét a sérült fejére, a másikat az állára, szorítsa egymáshoz a két ajkat, majd fújjon levegőt az orrba.


A stabil oldalfekvés:
Ha a sérült légzése kielégítő, akkor is törekedjünk a további akadálytalan légzés biztosítására.
A szabad légutak biztosítása érdekében hasznos lehet a stabil oldalfekvést alkalmazni. Figyelem! Stabil oldalfekvést nem szabad alkalmazni gerinctörés, medencetörés, mellkasi vagy hasi sérülés, combcsonttörés vagy olyan sérülések esetén, amikor a mozgatás nem lehetséges!
A stabil oldalfektetés lépései:

 1. Húzza fel a sérült lábait!
 2. Az ellentétes oldali kart helyezze a csípő alá!
 3. A közelebbi kézfejt helyezze az ellentétes oldali vállra!
 4. Fordítsa át a beteget a kialakított lábfogás és az áthelyezett kéz felkar részének megfogásával.
 5. Oldja ki a vállat!
 6. Óvatosan szegje hátra a fejet, és a kezet helyezze a fej alá!
 7. Az alul lévő lábat hajlítsa be, a felül lévőt nyújtsa ki!
 8. Az alul lévő kart hajlítsa be!