Figyelem! Erdők mélyén les ránk a veszély!

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Balázs hazatért az osztálykirándulásról, ám a viszontlátás öröme helyett dermedt riadalom lett úrrá a családon.


A fiú nadrágkorcában hatalmas, vérrel telt kullancs pöffeszkedett, ami ki tudja, mióta szívta már a vérét. Azonnal cselekedni kellett.

Édesanyja, - mivel az eltávolítás hogyanjában nem volt egészen biztos, - tárcsázta az orvost, ahol megnyugtatták: semmi pánik, egy szemöldökcsipesszel egy határozott mozdulattal tépje ki a vérszívót. Mivel szakember adta a tanácsot, bár szkeptikus volt ennek helyességét illetően, mégis megfogadta. A kullancsnak csupán a testét sikerült kitépni, a feje a bőr alatt maradt és körülötte óriási, piros duzzanat növekedett. A szülők nem próbálkoztak tovább, hanem azonnal a kórházba siettek, ahol sebészileg feltárták és kitisztították a sebet. A korábbi "szaktanácsadás" hallatán pedig fejüket ingatták...

Mit tehetünk a kullancs veszély elhárítása ellen?

Megelőzés:
Az idejekorán beadott kullancs elleni oltás akár életet is menthet!
Ha kirándulni megyünk, testünket a lehető legnagyobb felületen takarja ruha. Ilyenkor a hosszú nadrág, zokni, hosszú ujjú felső és sapka kötelező. Indulás előtt ne mulasszuk el bekenni magunkat kullancs riasztó spray-vel!

Kirándulás után:
A lehető leghamarabb ellenőrizzük le a test teljes feületét, beleértve a hajas fejbőrt is! A csípést követően, legkésőbb 24 órán belül el kell távolítani a vérszívót!

Ha már ránk akaszkodott egy (több) vérszívó:
Ne próbálkozzunk a testét olajjal bekenni, ill. erőszakkal kitépni! A kullancs eltávolításához használjunk gyógyszertárban kapható "kullancs eltávolító kanalat", amivel óvatosan, a leírás szerint ki lehet emelni a parazitát.