Elsősegélynyújtás

Csonttörés

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Ha a csontot érő külső erőbehatás meghaladja a csont rugalmasságának mértékét, eltörik. Nyílt csonttörésről akkor beszélünk, ha a törött csont felett a bőr folytonossága megszakad, így a tátongó sebben láthatóvá válnak a sérült csont széli részei. Ez rendkívül sürgős orvosi beavatkozást igényel, mert nagy a befertőződés veszélye!
Valószínűleg eltört a gyermek valamely végtagja, ha nem tudja használni és éles fájdalomra panaszkodik. Akár zárt, akár nyílt törésről van szó, mindenképpen azonnali kórházi ellátásra van szükség!

 

Égés, forrázás

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Az égési sérüléseknek többféle típusa van, melyek a következők:
- száraz égés (pl: cigaretta, láng, forró tárgy, súrlódás)
- forrázás ( gőz, forró folyadék)
- elektromos égés (villámcsapás, áram)
- vegyszer-okozta égési sérülés ( maró anyagok, gyomirtók)
- leégés ( napégés, UV sugárzás)

Az égési sérüléseket, kiváltó okuktól függetlenül hasonló módon kell ellátni.

 

Mérgezések

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Gyógyszermérgezés: A felelőtlenül elölhagyott gyógyszerek rendkívül veszélyesek lehetnek a gyermekre! Már egészsen csekély mennyiségű altató, nyugtató, antidepresszáns bevétele is elég ahhoz, hogy a gyermek halálát okozza. A nagyobb mennyiségű vitaminok is mérgezést okozhatnak! Ha valahogy mégis sikerült a gyermeknek megkaparintania és bevennie a pirulákat, távolítsuk el a szájából a maradék gyógyszert, mérgező anyagot, majd azonnal hánytassuk meg a következőképpen:

 

Áramütés

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Az, hogy az áramütés mennyire súlyos, sok tényezőtől függ, így pl: gumitalpú cipőben volt-e a sérült, ill. vizes vagy száraz kézzel nyúlt az áramforráshoz. Ha a gyermek pl. zárlatos vezetéket érint meg, elképzelhető, hogy a bőr felszínén csak egy jelentéktelennek TŰNŐ ún. "áramjegy" lesz látható. (Pici, kékes-feketés pont, foltocska) Tudnunk kell azonban, hogy a szabad szemmel nem látható bőrfelszín alatti részeken nagy kiterjedésű, komoly égési sérülések keletkezhettek az elektromos áram hatására.

 

Harapások, csípések

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Kutyaharapás esetén a teendőnk: Vigyük orvoshoz a gyermeket, mert tetanusz oltást kell kapnia. Meg kell győződnünk továbbá arról, hogy a harapós állat nem volt-e veszett, ezért feltélenül járjunk utána, hogy be van-e oltva veszettség ellen!

Rovarcsípések: Ha fullánkos rovar csípi meg a gyermeket, a következő teendőink vannak:

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL