Elsősegélynyújtás

Az elsősegélynyújtás alapja

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Amikor egy gyermeket valamilyen baleset ér vagy hirtelen megbetegszik, elsősegélynyújtásra van szüksége. Az elsősegélynyújtás 3 fő lépésből áll, melyek az alábbiak:

  • A vészhelyzet felismerése
  • Segítséghívás
  • Segítség nyújtás.

 

Vérzés

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Ha egy gyermek vérezni kezd, a kis sérült könnyen megijedhet, pánikba eshet, ezért ilyenkor is nagyon fontos a határozott, nyugodt fellépés. Többféle vérzés típus létezik, melyek közül a legfontosabbak:

 

Fulladás

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Fulladás veszélye több okból is kialakulhat. Szigorúan tilos pl. bárminemű nylon zacskót vagy egyéb ilyen anyagú tárgyat a gyermek kezébe adni, mert ez rendkívül veszélyes "játékszer" lehet számára. Ha a gyermek ráteszi a fejére, ill. az arcára helyez ilyesmit, az rátapadhat és nem jut tőle levegőhöz.
Mi a teendő, ha ez mégis bekövetkezik?

 

Agyrázkódás

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Sajnos sok esetben előfordul, hogy ha a gyermek erőteljesebben beveri a fejét valahova, agyrázkódást szenvedhet. Fontos, hogy az agyrázkódás tüneteivel mindig legyünk tisztában, és tudjuk a dolgunkat, ha ennek gyanúja felmerül.

 

Ficam

PDF Nyomtatás E-mail
Elsősegélynyújtás

Ha az ízület kiugrik, kimozdul eredeti helyéről, ficamról beszélünk. Ez leggyakrabban a vállnál és az állkapocsnál fordul elő. A gyermek akkor is könnyen kificamíthatja a vállát, ha pl. magasról leesik, hiszen zuhanáskor karjával ösztönösen védi a fejét. Az állkapocs akár egy nagyobb ásításnál is kiugorhat a helyéről.
Mi a teendő ficam esetén?

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL