Kisiskoláskor (6-10 év)Designed by:

A családi kasszáról fiatal szülőknek

PDF Nyomtatás E-mail
Egzisztenciális biztonság

Az újszülött érkezése gyökeresen megváltoztatja a család anyagi körülményeit. Hirtelen alacsonyabb bevétellel kell számolnotok, hiszen az egyik szülő csak részben, vagy egyáltalán nem dolgozik. Mindehhez párosul egy határozottan magasabb összegű kiadási oldal, amit a költséges babaholmik és az esetlegesen babysitterre, dadára fordított összegek generálnak elsősorban.

A következőkben néhány támpontot adunk ahhoz, hogy a gyermek érkezésére anyagilag is könnyebb legyen felkészülni. 

Van-e szükségünk életbiztosításra?

Természetesen igen, de jól körbe kell járni a lehetőségeket, hogy a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk. Ez nem olyan komplikált, mint ahogyan elsőre hangzik, csupán időigényes.

Az életbiztosítás nem olcsó, de maga a tudat, hogy szeretteidről előre gondoskodtál, megfizethetetlen nyugalmat ad. Biztos lehetsz benne, hogy családod anyagi biztonsága, gyermekeid neveltetése egy bizonyos szinten garantált lesz még akkor is, ha a lehető legrosszabb bekövetkezne, mielőtt a családi fészekből kirepülnek.

Általánosságban kockázati (haláleseti), elérési és meghatározott lejáratú életbiztosítások léteznek. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, de alapvetően a meghatározott lejáratú életbiztosítás a legcsaládbarátabb. E biztosítás tipikus felhasználási lehetősége a gyermekek számára történő előtakarékosság.

 

Van-e szükségünk balesetbiztosításra?

Vizsgáljuk csak meg ezt a dolgot alaposabban! 35 és 65 éves korunk között mondhatjuk magunkat igazán keresőképesnek, és éppen ebben az időszakban vagyunk kitéve legjobban egy esetleges munkahelyi vagy egyéb balesetnek. Sajnos egy-egy súlyosabb baleset kimenetele akár a munkaképesség részleges vagy teljes elvesztésével is járhat. A társadalombiztosítás ezt hivatott orvosolni a rokkantsági nyugdíj megállapításával, melyhez az orvosi és a jogi feltételeknek egyaránt meg kell felelni. 

Balesetbiztosítás megkötésével, önállóan is felkészülhetünk a hasonló helyzetekre. A balesetbiztosítások baleseti halál, valamint a baleset miatt fellépő időleges vagy végleges egészségügyi és munkavégző képességben jelentkező nehézségek felmerülése esetén teljesítenek kifizetést. Ez történhet egy összegben vagy járadékfizetés formájában. A balesetbiztosítások önálló biztosításként vagy más biztosításokhoz kapcsolva, kiegészítő biztosításként köthetők.

 

Szükséges-e a végrendelet?

Egyértelműen igen! Ha netán úgy távoznál idő előtt az élők soraiból, hogy nem rendelkeztél vagyonodról, azzal a sorsra és a bíróságok jóindulatára bízod gyermekeid és a szeretteid anyagi biztonságát. Vegyél erőt magadon és gondold át mit szeretnél. Talán korainak tűnik a halálra gondolni, de a sorsunkat nem láthatjuk előre. Pusztán az a tudat megnyugvással tölti el az emberek többségét, hogy végrendeletben gondoskodtak hozzátartozóikról.

 

Van-e szükség egészségbiztosításra?

Figyelembe véve a magyar egészségügy helyzetét, nem árt elgondolkodni az önkéntes egészségpénztári tagság nyújtotta előnyökről.

Miről is van szó?

Önkéntes alapon szerveződött, egészségügyi feladatok ellátása érdekében létrejött, non-profit elvű társulásokról van szó. Az önkéntes egészségpénztárak a tagoknak és hozzátartozóiknak lehetőséget adnak egészségügyi és egyéb egészségmegőrző szolgáltatások, eszközök kedvezményes megvásárlására. Mindenki maga döntheti el, hogy az általa befizetett tagdíjat mire fordítja. Az állam jelentős adókedvezményekkel támogatja a tagokat.

Előnyei:

  • A befizetett tagdíj után 30% személyi jövedelem adó (SZJA) kedvezmény igényelhető, a preventív szolgáltatások és a 24 hónapos lekötés összege után további 10-10%-os SZJA kedvezmény vehető igénybe (együttesen maximum évi 100 ezer Ft, a 2020 előtt nyugdíjba vonulók esetében évi 130 ezer Ft). 
  • 3-40% közötti árkedvezmény a vásárlás pillanatában. 
  • Hozam: a számláról fel nem használt összeg kamatozik. 
  • Az egyéni számlára befizetett tagdíj nyomon követhető és örökölhető. 
  • A pénztár szolgáltatásait a tag által bejelentett közeli hozzátartozók is igénybe vehetik. 
  • A tagdíjfizetést a munkáltató részben vagy teljesen átvállalhatja: a munkáltatói hozzájárulás a mindenkori minimálbér 20%-áig adó és járulékmentes.

Természetesen nincs két egyforma pénztár, így eltéréseket tapasztalhatunk a kötelező tagdíj mértékében és a nyújtott szolgáltatások körébenegyaránt. Érdemes tehát elolvasni az egyes alapszabályzatokat, hogy könnyebb legyen a választás. 

 

Megengedhetünk-e magunknak egy babysittert?

Babysittert alkalmazni általában nem olcsó megoldás, ám előfordulhat, hogy nem marad más választásod. Az árak felől tájékozódhatsz az interneten, különböző intézményekben, újságban, vagy a barátnőid révén. A pénz természetesen nem az egyetlen szempont. Fontos, hogy a leendő babysitter értékrendje, nevelési módszere megegyezzen a tiéddel, végül ugyanilyen fontos az illlető személyes higiéniája, megjelenése, agilitása, megbízhatósága.  

 

Megengedhetem-e magamnak, hogy otthon maradjak?

Ahhoz, hogy ezt el tudd dönteni, célszerű összevetni jelenlegi anyagi helyzetedet és a környezetedben rendelkezésre álló intézmények, szolgáltatások árát. Gondold át, milyen költségeket tudsz lefaragni ha továbbra is otthon maradsz.

A gyermek két éves koráig GYED-ben részesülsz, majd a baba három éves koráig GYES -t vehetsz igénybe. A GYES összege jelentősen alacsonyabb, hiszen megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. (Ez 2008-ban 28.500.- Ft, melyből nyugdíjjárulék címén 9,5 % kerül levonásra, így nettó összege: 25.792.- Ft havonta.) Amennyiben a munka mellett döntesz, akkor - a GYES folyósítás mellett - teljes munkaidőben, a gyermek 1 éves kora után mehetsz vissza dolgozni. 

A legtöbb kismama nehezen talál vissza a munkaerőpiacra gyermekvállalás után. Előfordul, hogy időközben megszűnik a munkahelyük, vagy a korábbi munkakörüket már másvalaki tölti be, akitől a főnök már nem szívesen válna meg. Ha te abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy munkahelyeden visszavárnak, sőt korábban, mint ahogy te eltervezted, akkor végig kell gondolni az új helyzetet.

Mérlegre kell tenni, hogy mi ér többet: a jobb anyagi körülmények, mellette a munkahely, a bölcsi és a háztartás háromszöge az összes kellemetlenséggel együtt, - nem beszélve a dolog érzelmi oldaláról - vagy szerényebb bevétel mellett, élvezni a kicsivel töltött, soha vissza nem térő pillanatokat. 

 

Hogyan győzzük mégis anyagilag?

Igen, a gyermek nagyon sokba kerül, de a legtöbb család képes felülkerekedni az esetleges finanszírozási nehézségeken. Gondold csak végig! Mivel a gyerek miatt szinte ki sem tudsz mozdulni otthonról, az a pénz amit korábban bulikra, utazásra, esetleg magadra költöttél, most a családi kasszát gyarapíthatja!