Fogmosás óvodáskorban: segítséggel vagy anélkül?

PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges életmód

fogmosás óvodáskorbanFogmosás a reggeli tisztálkodás során, délben az óvodai ebéd után és este, lefekvés előtt. A gyerekek, - jó esetben, - már megszokták, beépült napirendjükbe a rendszeres fogápolás, ám felmerül a kérdés: szükséges-e mindebben segítenünk nekik?


Míg a mielőbbi, teljes önállóság hívei hevesen ellenkeznek, mondván: így soha nem tanulja meg az önálló testápolást a gyermek, addig az eredményt szem előtt tartók mást mondanak. Utóbbiak szerint az óvodáskorú gyermeknek igenis szüksége van segítségre, mert egyébként komoly veszélye van a fogak károsodásának. Kinek van igaza?

Mindkét félnek, ezért ez esetben is érdemes az arany középutat választani. Adjunk segítséget az alapos fogmosáshoz, de csak azután, hogy a gyermek már alaposan átsikálta fogait. Ezek után (kb. 5-6 éves korig bezárólag) érdemes a felnőttnek is átmenni az eldugottabb részeken, így biztosan tökéletes lesz a végeredmény. Amint azonban felmerül a gyermek részéről az "én akarom, én, teljesen egyedül" igénye, úgy ne törjük meg lelkesedését az erőszakos beavatkozással. Ehelyett segítsük pl. úgy, hogy vele együtt mosunk fogat, miközben verbálisan is megerősítjük, mikor mit csinálunk.