A WHO 10 aranyszabálya a biztonságos ételkészítéshez

PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges életmód

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 90-es években alkotta meg ezt a szabály együttest, miután világossá vált, hogy az ételek helytelen elkészítése az elsődleges forrása az élelmiszerek által közvetített betegségeknek.

A fogyasztók felvilágosítása ebben a témában különösen fontos szerepet kap napjainkban is. Azóta készült egy egyszerűsített változat az otthoni ételkészítés alapszabályaiból, de érdemes megismerni a hosszabb verziót is.

 


www.paho.org/english/ped/te_gold.htm

1.Válassza a biztonságosan feldolgozott élelmiszereket

Bár sok élelmiszer, mint a gyümölcsök és a zöldségek természetes állapotukban a legjobbak, más élelmiszerek nem biztonságosak feldolgozás nélkül. Például, mindig pasztőrözött tejet válasszuk a nyers tej helyett, ha van rá mód, a friss, vagy fagyasztott baromfiból az ionizáló (UV) sugárral kezeltet válasszuk. Vásárláskor tartsuk észben, hogy az élelmiszer feldolgozást azért találták ki, hogy növeljék az élelmiszerbiztonságot, meghosszabbítsák az eltarthatóságot. A nyersen fogyasztott élelmiszereket, mint pl. a saláta, alaposan mossuk meg.

2. Az ételt alaposan főzzük meg

Sok nyers élelmiszer, különösen a nyers hús(sertés-, marha-, baromfihús, halak, egyéb vízi élőlények) a tojás és a nyers tej, különféle betegséget okozó organizmusokkal lehetnek szennyezettek. Az alapos főzés megöli a kórokozókat, de ne feledjük, hogy ehhez az élelmiszer minden részén a hőmérsékletnek el kell érnie a 70°C-ot. Ha a csirke a csont közelében még nyers, főzzük tovább, míg teljesen át nem fő. A fagyasztott húst, halat és baromfit főzés előtt olvasszuk ki teljesen.

3. A főtt ételt fogyasszuk el azonnal

Amint a főtt étel szobahőmérsékletre hűl, a mikrobák azonnal elkezdenek rajta szaporodni. Minél tovább várunk a fogyasztással, annál nagyobb a kockázat. A biztonság érdekében, fogyasszuk el az ételt azonnal, amint levettük a tűzhelyről.

4. Tároljuk biztonságosan a főtt ételt

Az előre elkészített ételt, vagy a maradékot 60°C és afölötti, vagy 10°C és az alatti hőmérsékleten tároljuk. Ez akkor a legfontosabb, ha az ételt 4-5 óránál hosszabb ideig akarjuk tárolni. Csecsemőknek készült ételt lehetőleg egyáltalán ne tároljunk. Számtalan élelmiszer által terjesztett betegségnek a forrása, ha túl nagyadag forró ételt teszünk be a hűtőbe. A túlterhelt hűtőben a főtt étel belseje lassan hűl le, és ha túl sokáig marad 10°C fölött a belső hőmérséklete a mikrobák száma könnyen eléri azt a szintet, ami már betegséget okozhat.

5. A főtt ételt alaposan melegítsük fel

Ez a legjobb védelem a mikrobák ellen, melyek a helyes tárolás során sem pusztulnak el, csak lelassul a szaporodásuk. Az alapos felmelegítés azt jelenti, hogy az étel hőmérséklete teljes keresztmetszetében érje el a minimum 70°C-t.

6. Kerüljük a nyers és a főtt élelmiszerek együttes tárolását

A biztonságosan megfőzött étel azonnal szennyezetté válhat, ha nyers élelmiszerrel kerül kontaktusba. Ilyen keresztszennyezés történhet például, ha a főtt étel nyers baromfi hússal kerül direkt kontaktusba. Ez történhet úgy is, hogy a nyers hús előkészítéséhez használt vágódeszka, vagy kés segítségével daraboljuk a főttet. A betegséget terjesztő kórokozókkal visszafertőzzük így a főtt ételt.

7. Mossunk kezet többször is

Az étel előkészítése előtt is az egyes részfolyamatok között is mossunk alaposan kezet, különösen akkor, ha tisztába tettük a babát, vagy ha WC-én voltunk. A nyers élelmiszerek előkészítése után, mint a nyers húsok (sertés-, marha-, baromfihús, halak, egyéb vízi élőlények) mossunk újra kezet, mielőtt más élelmiszerekhez nyúlunk. Ne feledjük, hogy különösen akkor legnagyobb az esélye annak, hogy a kezünkről veszélyes kórokozók kerülnek az ételbe, ha háztartásunkban kutya, macska, madár, vagy teknős van.

8. Az összes felület tartsuk ragyogóan tisztán a konyhában

Mivel az élelmiszerek nagyon könnyen válhatnak szennyezetté, minden felületet, amit az étel elkészítése során használunk, tartsuk abszolút tisztán. Minden élelmiszerből származó darab, morzsa, vagy folt potenciális hordozója a kórokozóknak. Rendszeresen cseréljük a konyharuhákat, amelyek az edényekkel, eszközökkel érintkeztek és magas hőmérsékletű mosás után vegyük újra használatba őket.

9. Óvjuk az élelmiszert a rovaroktól, rágcsálóktól és más állatoktól

Az állatok gyakran hordozói a kórokozóknak, melyek élelmiszer eredetű megbetegedések okozói. A legjobb védelmet a zárt tárlás nyújtja.

10. Tiszta vizet használjunk

A biztonságos, tiszta víz épp olyan fontos az élelmiszer elkészítéséhez, akárcsak az íváshoz. Ha csak a legkisebb fenntartásunk is van a vízellátással, az ivásra, főzésre, vagy jégkockának szánt vizet forraljuk fel. Különösen legyünk óvatosak a csecsemők ételébe szánt vízzel!

Forrás: WHO