A náthát ki kell kezelni!

PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges életmód

a nátha veszélyeiSok kisgyermekes szülő abba tévhitbe ringatja magát, hogy "egy kis nátha nem a világ, nem is érdemes foglalkozni vele. Ettől még nyugodtan mehet bölcsibe, oviba a gyerek" Miért muszáj mégis figyelmet szentelnünk a dologra?


Petra példája korántsem egyedi, mégis igen tanulságos ebből a szempontból. 2 éves kisfia sokszor volt náthás, így gyakorta kellett orrcseppel, orrszívó porszívóval, illetve egyéb nyákoldókkal kezelni a gyermeket. Édesanyja már szinte mókuskerékben érezte magát, mert amint egyik betegségből kikezelte, máris beleesett egy újabba. Petra úgy gondolta, talán az orrcsepp gyakori használata is ront a dolgon, ezért azt kiiktatta és csupán orrszívó porszívót használt a továbbiakban.

Megpróbált szemet hunyni afölött, hogy orrszívás során semmi nem jön a kisfiú orrából, annak ellenére, hogy szemmel láthatóan igen náthás volt. Csak később értette meg, mit jelentett mindez: az orrnyálkahártya annyira be volt duzzadva, hogy esélye sem volt annak, hogy a váladék szabadon távozzon. Ehelyett az meggyűlt a orrjáratokban, ott pangani kezdett és a gyulladás a fülére húzódott. Súlyos középfül gyulladást kapott a kisfiú, ami hosszas, keserves orvosi kezelést igényelt a továbbiakban.

Könnyű így járni, ha bármilyen okból is nem kezeljük ki a náthát. Ha tehát a kisgyermek még nem tud megbízhatóan, alaposan, önállóan orrot fújni, ne bízzuk a véletlenre! Kezeljük ki maradéktalanul a náthát, szükség esetén kérjük gyerekorvos segítségét is!