Újszülött érkezett a családba

PDF Nyomtatás E-mail
Egészség a szülés után

újszülött érkezik a családbaAmikor kisbaba születik és az újdonsült szülők hazatérnek az aprósággal, a család eddigi élete fenekestől felfordul. Ami korábban jól bevált rutin volt, az attól a pillanattól bizonytalanná válik. Összehangolt és átgondolt napirendre van szükség, hogy a harmónia újra visszaálljon.


Ebben az egymásra hangolódásban nem kell, hogy akár a szülők, akár az kisbaba igényei teljesen alárendelődjenek a másiknak. Tudnunk kell azonban, hogy ennek az útnak a kiépítése nehéz és sokszor könnyekkel teli feladat. A kialvatlanság, az örökös aggódás, a „semmire sincs időm” érzése gyakran pánikot vált ki a kismamából. „Biztosan rossz anya vagyok, hogy ilyen káosz van körülöttem. Mások babaillatú mámorban röpködnek és végtelen boldogságról nyilatkoznak. Akkor nálunk mi lehet a baj?”

Ilyen és hasonló gondolatok, érzések kavarognak benned, újdonsült kismamában, nem árt azonban tudnod, hogy a hiba nem a te készülékedben van. Pontosabban: nincs semmiféle hiba a készülékedben. De hát akkor én miért nem vagyok olyan kiegyensúlyozott, mint az újságok címlapján repeső kismamák? Ne aggódj, ők sem mindig ilyenek. Ők is megjárták a hadak útját, de a nehézségekről valahogy senki nem szeret nyilatkozni. Attól azonban még vannak, minden kisbabás szülő életében jelen vannak és természetesen kell kezelni őket.

Építs ki magadnak, magatoknak jól átgondolt, kényelmes napirendet, amiben igenis helye van a napközbeni pihenésnek is. És ne aggódj: a nehézségek napról-napra csökkennek majd!