Érzelmi kötődés az újszülöttel

PDF Nyomtatás E-mail
Családi élet

Amikor a szakemberek kötődésről, ragaszkodásról beszélnek, akkor ezen a baba és a közted kifejlődő intenzív érzelmi kapcsolatot értik. Ez az az érzés, amely arra késztet, hogy szeretettel és gyengédséggel áraszd el a kicsit, vagy akár egy száguldó kamion elé vessd magad, hogy megóvd - szükség esetén.

 

Egyes szülőkben ez már a szülés utáni első percekben, vagy néhány napon belül kialakul, míg másoknál ez egy kicsit hosszabb folyamat. Régebben úgy tartották, hogy létfontosságú az állandó együttlét a babával az első napokban ahhoz, hogy az érzelmi kötődés kialakuljon. Ma már tudjuk, hogy ehhez inkább idő kell. Azoknál a szülőknél is kialakulhat ez a mély, szeretetteljes kapcsolat, akiket egészségügyi okokból elválasztanak egy időre az újszülöttől, sőt még azoknál is, akik egy hetes vagy hónapos babát adoptálnak.

 

Mit tegyek, ha azonnal nem kötődöm érzelmileg gyermekemhez?

Nyugalom. A szülő és újszülöttje közti kötődés összetett dolog, melynek kialakulásához gyakran időre van szükség. Addig is gondoskodj róla, öleled át gyakran. A baba nem veszi zokon, ha a kettőtök közti érzelmi kapcsolat nem működik már a kezdetektől.

Sok édesanya érez bűntudatot, amiért nem érezik rögtön szülés után, azt a hihetetlen, mindent elsöprő erős ragaszkodást gyermekük felé, amelyet vártak. Valójában az érzelmi kötődés egy egyedi, személyes élmény, melyre éppen úgy igaz, hogy idő kell a kialakulásához, mint az, hogy az idő előrehaladtával folyamatosan fejlődik. Attól függetlenül, hogy a baba milyen ennivalóan aranyos, mégis csak egy teljesen új személyiség, akit meg kell szoknod mielőtt érzelmileg egymásba gabalyodtok. Nem szabad magadra erőltetni, siettetni ezt a dolgot, és csodarecept sincs a megoldásra.

Az igazi szülő-gyermek kötődés a mindennapi gondoskodás "mellékterméke”. Idővel, ahogy kezded megismerni a kicsit, és rájössz arra, hogyan csitítsd, hogyan élvezd a vele töltött időt, úgy fognak érzéseid napról-napra elmélyülni. Aztán egy szép napon, - talán pont akkor amikor először látod őt mosolyogni -  ránézel a gyermekedre és valamiféle kimondhatatlan örömöt és szeretetet  fogsz érezni iránta. Nos, ezt hívják érzelmi kötődésnek!

 

Mikor kezdjünk el aggódni?

Ha a hetek múlásával úgy veszed észre, hogy nem érzel semmivel sem mélyebb érzelmeket a baba iránt, mint az első percekben, sőt esetleg kényelmetlenül érzed magad a kicsivel, vagy netán közönyösséget, haragot táplálsz iránta, ne késlekedj! Beszélj problémádról a védőnővel vagy az orvosoddal. A szülés utáni depresszió létező dolog, és nagyban akadályozza az érzelmi kötődés kialakulását, ezért ilyen esetben célszerű mihamarabb segítséget kérni! A korai beavatkozás segít megakadályozni kapcsolatotok rosszabbodását. Minél tovább halogatod a segítségkérést, annál nehezebb lesz visszanyerni a baba bizalmát és ragaszkodását.