Az én-tudat kialakulásának folyamata:

PDF Nyomtatás E-mail
Beszédfejlődés szocializáció csecsemőkorban

1- 6 hónapos korban:
Fél éves koráig a gyermek teljesen azonosul elsődleges gondozójával. Az első hónapokban a babát többnyire a mozgás és a reflexek irányítása, elsajátítása köti le.
Ebben az életkorban még közvetlen szükségleteinek kielégítése a cél, ezek a táplálkozás és egyéb testi szükségletei, az anya-gyerek kapcsolat megerősítése, valamint közvetlen környezetének megfigyelése.


Az önállósodás első jeleit a baba 4 hónapos kora körül tapasztalhatjuk, amikor is rájön, hogy sírással felhívhatja magára a figyelmet. Ez az első lépés, amikor megtapasztalhatja a baba, hogy  neki is van saját akarata, és viselkedése hatással lehet másokra, nevezetesen a szüleire.
7- 12 hónapos korban:
Körülbelül 7 hónaposan kezdi felfedezni baba, hogy ő egy önálló, független emberke. Mindamellett, hogy ez egy nagyon izgalmas és jól érzékelhető mérföldkő a baba fejlődésében, ez az újonnan tapasztalt érzés nyugtalanságot is kelthet a kicsiben. Most már felfogja, hogy bármikor elválhat édesanyjától, de nem tudja, hogy mindig visszatér-e hozzá, miután magára hagyta. Ilyenkor a kisbaba olyan, mint a csiriz, szinte percekre sem képes elszakadni az édesanyjától.
Ha babysitterre szeretnénk bízni gyermekünket, lehetőleg ne ebben az életkori szakaszban kezdjük a vele való ismerkedést. Tanácsos még ezt megelőzően ( születéstől fél éves korig), vagy csak 1 éves kor után megismertetni az új "családtaggal".


13- 24 hónapos korban:
A baba tovább halad az önállósodás útján. Különválasztja magát az édesanyja személyétől és az őt körülvevő világtól. Ha most ültetnénk tükör elé a kicsit, már felfogná, hogy a tükörben ő maga látható. Próbaképpen rajzoljunk szemceruzával foltot a tükörkép orrára! Gyermekünk nagy valószínűséggel a saját orrához fog nyúlni. Ugyanez a kísérlet az egy évesnél fiatalabb babák esetében úgy végződik, hogy a tükörképet kezdi tapogatni a kicsi, mivel azt egy másik babának véli még.
2 évesen még mindig zokon veszi a gyermek, amikor a szülők nélküle mennek el valahova, de már sokkal gyorsabban megnyugszik, mivel magabiztosabb. Megtanulta, hogy kis idő múlva a szülők mindig visszajönnek.
A babysitterrel való megismerkedés, barátkozás a fentiek tükrében:
Ez az életkori szakasz már jó alkalmat teremthet a babysitterrel való ismerkedésre. Hasznos lehet, ha az új "pótmami" eleinte az anyukával egyszerre, vele párhuzamosan kapcsolódik be a család életébe. Az anya-gyerek kapcsolat felbonthatatlan egységét nem felborítja, hanem kiegészíti a babysitter, akiben újabb szövetségesre lelhet a gyermek. Miután megszokták és elfogadták egymást, ( az édesanya jelenlétében többször is együtt játszottak, gondozta-szeretgette a babát a babysitter) ezt követheti a fokozatos, tapintatos (eleinte csak néhány percre történő) elválás az édesanyától. Mikor a pici már szemmel láthatóan új gondozójával is biztonságban érzi magát, akkor az sem jelent majd gondot, ha hosszabb időre magukra maradnak.
25- 36 hónapos korban:
2-3 évesen a kicsi tovább küzd függetlenségéért és persze folyamatosan teszteli, hol a határ. Sokszor úgy tűnhet, mintha szándékosan nem fogadna szót. Mindent önmaga akar csinálni és sokszor bizony nem kimondottan együttműködő. Ha nem ismerjük fel a valódi indítékokat a makacskodások mögött, sok kellemetlenségben lehet részünk, sőt hosszú távon a gyermek kezelhetetlenné válhat.
Nevelési tanács:  Adjunk minél több lehetőséget a gyermeknek az önálló tevékenységre, az önkiszolgálásra. Biztassuk, dicsérjük érte! Tartsuk tiszteletben (reális alapokon nyugvó) elgondolásait.