A beszédfejlődés folyamata csecsemőkorban

PDF Nyomtatás E-mail
Beszédfejlődés szocializáció csecsemőkorban

A szülő a legalkalmasabb személy gyermeke beszédfejlődésének megfigyelésére. Minden kisgyermek más, így a fejlődésük sem lehet teljesen egyforma. Míg vannak, akik már két éves korukban szinte tökéletesen beszélnek, addig mások csak három, három és fél évesen érik el ezt a szintet. Nem ritka az sem, hogy teljesen egészséges, értelmes kisgyermek a 3. évig szinte meg sem szólal, majd egyszerre tör ki belőle az összes addig megtanult, ám csöndben raktározott hatalmas szókészlet. Ha a legkisebb aggodalmunk is támad a beszédfejlődéssel kapcsolatban, vagy bármelyik, alább felsorolt jelek egyikét is tapasztaljuk, forduljunk  orvoshoz és kérjünk segítséget az esetleges hallási, vagy beszédfejlődési probléma orvoslására, megelőzésére.
Amennyiben az orvos szükségesnek tartja, megfelelő szakorvoshoz irányít további vizsgálatokra.
Talán vigasztaló lehet, hogy sok híres ember, közöttük például Einstein is, nagyon későn kezdett el beszélni.
Figyeljünk tehát oda, ha az alábbiak valamelyikét tapasztaljuk:
6-12 hónapos korban:
A kicsi nem ad ki semmilyen hangot (nem is próbálkozik), nem néz a szemünkbe, vagy nem gagyog úgy hat hónapos korban.
13-18 hónapos korban:
15 hónapos korig nem mond egyetlen szót sem a kicsi (beleértve a mama, anya, apa szavakat is). Egy éves koráig nem gagyog, ill. 18 hónapos koráig egyetlen szava sem érthető.
19-24 hónapos korban:
A kicsi nem igazán próbál beszélni, vagy utánozni másokat, s nem frusztrálja az sem, ha látja, hogy nem érted meg.
25-36 hónapos korban:
A kicsi kihagy mássalhangzókat, ill. nehezére esik megnevezni a leggyakrabban használt tárgyakat. Nem kezdett el használni 2-3 szavas kifejezéseket, vagy 3 évesen nem érti olyan valaki, aki nem ismeri.
Ha a gyermek dadog, még nem biztos, hogy ez egyértelműen problémát jelent. A dadogás normális jelenség lehet, különösen akkor, ha a kommunikációs képessége hirtelen, robbanásszerűen kezd el fejlődni. Néha annyira izgatottan akarja kifejezni azt, amit gondol, hogy nem tudja a szavakat elég gyorsan kimondani. Viszont a 6 hónapnál hosszabb ideig tartó dadogás vagy az erősen feszült grimaszokkal járó dadogás esetén konzultáljunk az orvossal.
A beszédfejlődés 3 éves kor után:
Ahogyan a kicsi nődögél, egy kis beszélőgéppé változik. Lehetnek pillanatok majd, amikor visszasírjuk azokat a beszédmentes, nyugodt napokat. Többségében viszont sokat fogunk nevetni és élvezni fogjuk a pillanatokat, amikor elmeséli a csemete az óvodai kalandjait, vagy például hogy mit gondol a dinoszauruszokról,...stb.
4 éves korára a gyermek kb. 800 szót fog használni. Elkezdi megérteni és helyesen használni az igeidőket a "nem fog" és a "nem tud" szavakkal egyetemben. No és persze készüljünk fel az örökösen felmerülő „miért, mi az, ki az” kérdésekre is.