Bárányhimlő

PDF Nyomtatás E-mail
Bárányhimlő

Védőoltással tanácsos védekezni ellene!
Bárányhimlő
Bárányhimlő lappangási ideje: 14-21 nap
Kezdeti tünetek: Előfordulhat, hogy a betegség minden előjel nélkül, hirtelen jelentkezik, de általában sápadtság, levertség, hőemelkedés előzi meg a bárányhimlő kitörését.

A bárányhimlő egyértelmű jelei: A gyermek bőrén, kicsi, piros kiütések jelennek meg, amelyek órák múlva "vízcsepp-szerű" , majd zavaros színű hólyagokká alakulnak. Egy idő elteltével a hólyagok közepe behúzódik, majd pörkösödik, később lepereg. Míg egyik-másik kiütés már az utóbb említett stádiumban van, addig máshol újabbak keletkeznek. Így megy ez 3-4 napon át. Előbbiek okán a gyermeken egyszerre többféle stádiumban lévő kiütés, hólyag is található.

A bárányhimlő súlyossága: Míg a kisebb gyerekek relatíve könnyebben átvészelhetik ezt a betegséget, addig a nagyobbak jobban megszenvednek vele, gyakran be is lázasodnak.

Lehetséges szövődmények: Figyelni kell arra, hogy a kiütések, hólyagok viszketését az erre alkalmas ecsetelővel gondosan hűsítsük. Ha a gyermek nagyon elvakarja ezeket, a hólyagok befertőződhetnek és hegesen gyógyulnak.
Orvosi ellátás: Az orvos ennél a betegségnél ecsetelőt ír fel, ami nyugtatja a viszkető bőrt.
Amit a felnőtt tehet: Vágjuk rövidre a gyermek körmét és gondosan kövessük az orvosi utasításokat.