Bárányhimlő elleni oltás

PDF Nyomtatás E-mail
Bárányhimlő

Sokan csak legyintenek, ha ennek az ártalmatlannak tűnő betegségnek a védőoltásáról esik szó. "Jobb, ha túlesik rajta, ne szúrkáljuk a gyereket feleslegesen." Biztos, hogy felesleges a bárányhimlóő elleni védőoltás? Vegyük nagyító alá e kérdést!A bárányhimlő olyan fertőző betegség, mely leggyakrabban az óvodás korosztályt veszi célba. Sok esetben enyhe lefolyású a fertőzés, ám vannak, akiknél ennek nyomán komoly szövődmények alakulnak ki. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a kockázati csoportba korántsem csak immunhiányos, gyenge fizikumú betegek tartozhatnak, a legegészségesebb gyermeknél is számolni lehet komoly következményekkel.

Milyen szövődmények léphetnek fel a bárányhimlő nyomán?

Az egyik leggyakoribb a hólyagos bőr elvakarása, elkaparása következtében kialakuló bőrfertőzés, ami bizony hegesedéssel járhat. Szövődménye lehet továbbá a tüdőgyulladás, szív-, máj-, ízületi gyulladás vagy akár az agyvelőgyulladás is.

Látható, hogy a bárányhimlő, - lehetséges szövődményei miatt - ,  bizony komoly veszélyeket is rejthet magában, így érdemes élni a védőoltás lehetőségével. Érdeklődjön erről gyermekorvosánál!