Sokkoló hír: egy kisgyermek kizuhant a kilencedikről!

PDF Nyomtatás E-mail
Balesetvédelem

Az egész országot megrázta a borzalmas tragédia, mikor egy 2,5 éves kislány kizuhant egy panel épület kilencedik emeletéről. A szerencsétlenül járt kicsi belehalt a sérüléseibe. A megrázó tragédia nyomán több kérdés is felmerül, mely mindenkinek tanulságul kell, hogy szolgáljon.

 

A kislányra és testvérére nagymamája vigyázott a szörnyű napon. A nagyi elaludt, eközben a gyermek kimászott az ablakon és kizuhant. A tragédia bizony felvet néhány kérdést, melyeket tanácsos kellő megfontoltsággal átgondolnia minden szülőnek.

 

Aki magasabb emeleten lakik, feltétlenül szereltessen az ablakra biztonsági rácsot. Ez ugyanis nem csak a betörők elleni védelemben nyújthat segítséget, hanem, - mint a fenti eset is mutatja, - a baleset megelőzésben is. A panellakásokban csak a ráccsal védett ablakokat használjuk szellőztetésre, a nagyméretű kiforgatható ablakokat egy felül felszerelt kallantyúval zárjuk le. Így ez kizárólag felnőttek által nyitható, használható.

 

Azt is felelősséggel át kell gondolnia a szülőknek, hogy kire bízzák rá gyermeküket. A szerető szívű nagyi minden igyekezete ellenére is sokszor már idős és fáradékony ahhoz, hogy egy, esetleg több kisgyermek felügyeletét ellássa.  A szülők nem várhatják el az idős, sokszor nehezen mozgó, könnyen álomba szenderülő nagyitól, hogy teljes körű gyermek ellátást biztosítson a kicsiknek. Az utánuk való szaladgálás, a tápszerkészítés, ebédfőzés, öltöztetés-vetkőztetés, játszóterezés, stb. egy energikus szülőnek még nem megterhelő, de egy teljes generációval idősebb nagyinak nagyon is az. Tovább nehezíthet a helyzeten, ha az idős nagyszülő rosszul lát, rosszul hall, nehezen mozog. Ezek külön-külön is ellehetetlenítik a biztonságos gyermek felügyeletet.

 

Vegyük tudomásul, hogy a gyermekről való felelősségteljes gondoskodás nem a nagyszülő kötelessége, hanem a szülőké. Ha úgy látjuk, hogy a jóságos nagyik energiáját, lehetőségeit meghaladja a gyermekek felügyelete, oldjuk meg nélkülük a dolgot. A nagyszülőknek pedig hagyjuk meg a gyerekekkel való közös játék, örömteli, felelősségmentes együttlét örömét.