Kitört a foga, mi lesz most?

PDF Nyomtatás E-mail
Balesetvédelem

kitört fogA 3 éves Petit, mivel igen eleven kisfiú, gyakran érte, éri baleset. Most is így történt, ám ezúttal nem úszta meg könnyebb sérüléssel.


Unokatestvérével birkózott, mikor egy óvatlan pillanatban nekiesett a cipősszekrény sarkának. Jobb felső metszőfoga gyökerestől kifordult, amit a szekrény mellett a földön találtak meg.

A szülők azonnal rohantak a fogorvoshoz, aki azonban már nem tudott érdemben segíteni. A szakorvos a balesettel kapcsolatban elmondta:

 


"Tejfogat nem szoktunk visszaragasztani, mivel néhány év elteltével úgyis kihullik és állandó fog nő a helyére. Egy dologra azonban ügyelni kell: félévente fogorvosi kontroll vizsgálat javasolt, amely során ellenőrzik, hogy a kitört fog helye nem szűkül-e. Amennyiben igen, és felmerül annak a lehetősége, hogy az állandó fog nem fog elférni, úgy helyfenntartó készülékre lesz szükség. Ezt egészen addig kell használni, míg el nem kezdődik a fogváltás. Ilyen balesetek elég gyakran előfordulnak, amit megelőzni borzasztó nehéz egy eleven gyerek esetében. Mindenesetre hasznos lehet a bútorokra sarokvédőket felhelyezni, illetve egyéb balesetmegelőző intézkedéseket tenni."