Kólika: amikor minden hiába...

PDF Nyomtatás E-mail
Az újszülött mindennapi gondozása

Megmagyarázhatatlan, sikítás-szerű sírás, mely általában 3-4 hetes korban kezdődik. A szívet tépő sírás közben lábait felhúzza a hasához. Jellemzője, hogy általában a késő délutáni, kora esti órában tapasztalható, más napszakban nem.A baba vigasztalhatatlanul sír, minden fortély és praktika (szoptatás, poci simogatás, ringatás, cumi) hiábavaló, csak néhány másodpercig hallgattatja el a babát.


Általában a 18 órai evés után tapasztalható, és 1-2 óráig (néha akár 3-4 órán át is) is eltarthat, míg megnyugszik. Ezzel azonban vége, aznapra kész a "sírás-adag".

Mit tehetünk ellene? Sokan sokféle praktikát kipróbáltak, ám sajnos hiábavalónak bizonyult minden próbálkozás. Amennyiben az orvos nem lát semmi problémát, és a baba is szépen gyarapszik, fejlődik, akkor vegyünk egy nagy levegőt és az elkövetkező néhány hetet próbáljuk meg egészen egyszerűen kibírni. Nyugtassa a tudat, hogy ez a nehéz periódus a 12. hétig bezárólag egészen biztosan el fog múlni. Addig is kitartás!

Babájának valószínűleg nem kólikája van, ha:

 

  • nem egyhuzamban sír, hanem több-kevesebb kihagyással sírdogál, nyűgösködik.
  • sírása nem sikítás-szerű, hanem csak normális sírás.
  • önmagában az a tény, hogy lábait felhúzza sírás közben, még nem feltételezi a kólika-gyanút.
  • ha bármi is meg tudta nyugtatni ( büfi, cumi, szopi, púzás, vagy csak egyszerűen ringatás a szülő kezében), akkor feltételezhető, hogy emiatt volt nyugtalan.
  • ha a sírás fél óránál nem tart tovább vagy minimum negyed órás szünet van a két "jelenet" között.
  • ha a sikítás-szerű sírás nem csak a késő délutáni időszakban jelentkezik, hanem a nap bármely szakában.