Az újszülött pelenkázása

PDF Nyomtatás E-mail
Az újszülött mindennapi gondozása

Bár kétféle pelenka közül választhatnak a kismamák, ( eldobható papírpelenka és mosható textilpelenka közül), ám mai rohanó világunkban sokkal elterjedtebb az eldobható változat használata. Ennek előnye, hogy könnyen kezelhető, valamint higiénikus megoldást nyújt a pelenkázásra. A textilpelenka első pillanatban talán jóval olcsóbb megoldásnak tűnhet, ám nem lehet figyelmen kívül hagyni a megsokszorozott fertőtlenítési-mosási költségeket, valamint a rengeteg időt, energiát, amit a mosással kell tölteni.


A pelenkázás menete ( eldobható papírpelenkával):
- A pelenkázást mindig stabil, biztonságos helyen végezzük, újszülött korban erre legpraktikusabb megoldást a kiságyra rakható merev pelenkázó lap jelenti.
- Mindig előre készítsünk oda mindent a művelethez, mert pelenkázás közben elugrálni, elszaladgálni nem szabad. A BABÁT EGYETLEN PILLANATRA SEM HAGYHATJUK ŐRIZETLENÜL PELENKÁZÁS KÖZBEN!
Készítsünk elő tehát adagoló dobozba helyezett nedves törlőkendőt, popsi krémet, tiszta pelenkát és a szemetest, amibe a koszos pelenkát beledobhatjuk.
- A pelenkázó lapra terítsen rá egy tiszta textilpelenkát, amire a babát fogja fektetni.
- Fektesse rá a picit, majd az alsó patentot kigombolva alulról nyissa szét, hajtsa fel a bodyt.
- Vegye le a koszos pelenkát! A törlőkendővel gondosan tisztítsa meg a baba nemi szervének környékét, majd ezt követően a popsiját. Kisfiúknál a fitymát nem szabad mozgatni, felhúzni, ezért a kukit csak kívülről lehet tisztítani. Kislányoknál különösan figyeljen a tisztítás irányára, azaz a hüvelytől haladjon a popsi felé és sohasem fordítva!
- Tegyen a baba popsija alá kiterítve egy tiszta pelenkát, majd kenje be a nemi szervek körüli részt és a popsit az erre használatos krémmel.
- Hajtsa rá a gyermekre a pelenkát, majd a tépőzárral rögzítse. Fontos, hogy a baba derekán se túl szoros ne legyen a pelenka, se túl laza! (Hasznos lehet gumírozott derekű papírpelus használata, ám ennél is ugyanúgy kell figyelni a szorosság megválasztására!)
- A combgumírozás mentén ujjunkat végighúzva igazgassuk kifelé a fodrokat!
- Öltöztesse fel a babát, kész is a művelet.

Az újszülött széklete, vizelete
A születés utáni első hetekben, - a magzatszurok ürítését követően, - a baba széklete zöldes-barnás színű, folyékony  állagú. Előfordulhat az is, hogy a végtermék világoszöld színű, nagy erővel ürülő, nyálkás állagú, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy hasmenése van a babának. Az anyatejen élő kicsiknél nagyon ritkán fordul elő hasmenés. Ha mégis nyugtalanítja a baba széklete, mutassa meg a pelenkát a gyerekorvosnak.
Az első hetek után kezd beállni, normalizálódni a széklet, aminek jele az, hogy állaga megváltozik. Színe narancssárgás, állaga a mustárhoz hasonlatos. A tápszeres babák széklete határozottan szilárdabb, mint a szoptatott babáké, színe világosbarna. A cumisüvegből táplált kicsik általában kevesebbszer ürítenek, mint szoptatott társaik.
Ha a baba napokig nem ürít, majd ezt követően kifejezetten kemény székletet produkál, minden valószínűség szerint szorulása van. Fontos, hogy ilyenkor még nagyobb figyelmet fordítson a kellő folyadékbevitelre, itassa minél többet a kicsit, pl. cukros babateával.
Ha a tápszeres babánál váratlanul hasmenést tapasztal, érdemes orvosi vizsgálatot kérni a gyomor-bélhurut kizárása érdekében. Amennyiben az előző tünet mellett hányást, lázat, levertséget is tapasztal, sürgős, azonnali orvosi ellátásra van szükség, mert az újszülött rövid időn belül kiszáradhat! Ebben az esetben is nagyon fontos a forralt és lehűtött vízzel vagy babateával történő folyadékpótlás!
Az újszülöttnél az nem jelent gondot, ha sokat pisil, arra azonban már oda kell figyelni, ha hosszú órákon át nincs vizelete. Pótolja a folyadékot, és ha az elkövetkező 1-2 órában is aggasztóan keveset pisil a baba, kérje a gyermekorvos vizsgálatát, nincs-e pl. húgyúti elzáródás a picinél.