Az újszülött fürdetése

PDF Nyomtatás E-mail
Az újszülött mindennapi gondozása

Erre a célra mindenképpen egy naponta kifertőtlenített, tisztára mosott kiskádat használjon. Ezt stabil, nem csúszós, szilárd alapra helyezze. Eresszen bele "könyékmeleg" vizet, melynek hőmérséklete 34-36 C-os legyen. Legbiztosabb, ha ezt vízhőmérővel is ellenőrzi. Diónyi babafürdetőt (pl. hidrophyl) rázzon fel egy kisebb flakonban, majd ezt a kádnyi vízhez adja hozzá. Készítse elő a törölközőt, testápolót, pelenkázáshoz szükséges kellékeket és a tiszta ruhát, hogy fürdés utánra mindezek kéznél legyenek.

Vetkőztesse le a babát, majd tegye a vízbe a következőképpen: bal alkarjával a fejét alulról megtámasztva, bal kezével a baba bal hónaljánál átfogva tartsa a kicsit a vízben. Így jobb keze felszabadul, amivel fürdetheti a babát. Tisztálkodásnál különös gondot fordítson a ráncok, redők alatti részek kimosására, hogy elkerüljék a bepállást.

A kádból való kiemelésnél figyeljünk arra, hogy a vizes bőr csúszik, így különös gondot kell fordítani a baba biztonságára. A kádból való kiemeléskor azonnal csavarjuk száraz babatörülközőbe és az öltöztetést is kellően meleg helyiségben végezzük el.