A sírás: az újszülött legfőbb kifejező eszköze

PDF Nyomtatás E-mail
Az újszülött mindennapi gondozása

Az újszülött baba, mármilyen szükségletét is szeretné jelezni környezete felé, azt mindig sírással teszi. Van, hogy a szülő már annyira besokall, hogy azt kívánja: "bárcsak ne sose sírna a gyerek, akkor legalább nyugtom lenne". Biztos, hogy így van? Hiszen akkor honnan találnánk ki, hogy valami zavarja a picit vagy ha valamije fáj neki? Ugye, hogy szükséges a sírás?

Vegyük hát végig, mik a sírás leggyakoribb okai:
- Éhség: legtöbbször emiatt törik el a mécses a kisbabáknál. Amint megkapta a szükséges táplálékot, abbahagyja a hangos tiltakozást.
- Fájdalom: A baba sokféle fájdalom gyötörheti: ha bántják a gázok, ha a forróbbra sikeredett tej megégeti a nyelvét vagy a fürdővíz hőmérséklete nem lett eltalálva.
-  A hirtelen és a túl sok inger: ha a babát valami váratlanul megijeszti, sírni kezd. Sír, ha hideg kézzel simogatjuk, sír, ha egy váratlan, hirtelen zaj megijeszti, de akkor is sír, ha egyszerre túl sok inger (pl. zajos zsibongás) veszi körül.
- Fázik a baba: a kicsi attól is sírva fakadhat, ha fázik. Ez történhet éjszaka, ha nincs jól betakarva, de ez történhet akkor is, ha pl. fürdés előtt túl sokáig van meztelenül. Ügyejen arra, hogy a baba teste soha ne hűljön le.
- Alvás alatti összerezzenések: A felnőttel is ugyanúgy előforrdulhat, ahogy a babával, hogy álmában vagy félálomban hirtelen összerándul a teste. Ez a babát megijesztheti és emiatt gyakran sírva fakad.

A baba megnyugtatása:
Előfordul, hogy a baba, ha testi szükségletei alapvetően ki is vannak elégítve, akkor is sír. Ilyenkor segíthet, ha felvesszük, magunkhoz öleljük, hiszen a testi kontaktusnak felbecsülhetetlen értéke van a pici számára. Segíthet még, ha ringatjuk (akár kézben, akár bölcsőben), de az is nyugtatólag hathat rá, ha ritmikus zenét vagy ritmikusan monoton zajt (pl. autó motorja) hall.
Próbálkozhatunk cumival is, ha a baba ezt elfogadja, ügyeljünk ennek az eszköznek is a steril tisztántartására.

Kólika: amikor minden hiába...
Megmagyarázhatatlan, sikítás-szerű sírás, mely általában 3-4 hetes korban kezdődik. A szívet tépő sírás közben lábait felhúzza a hasához. Jellemzője, hogy általában a késő délutáni, kora esti órában tapasztalható, más napszakban nem. A baba vigasztalhatatlanul sír, minden fortély és praktika (szoptatás, poci simogatás, ringatás, cumi) hiábavaló, csak néhány másodpercig hallgattatja el a babát. 
Általában a 18 órai evés után tapasztalható, és 1-2 óráig (néha akár 3-4 órán át is) is eltarthat, míg megnyugszik. Ezzel azonban vége, aznapra kész a "sírás-adag".

Mit tehetünk ellene? Sokan sokféle praktikát kipróbáltak, ám sajnos hiábavalónak bizonyult minden próbálkozás. Amennyiben az orvos nem lát semmi problémát, és a baba is szépen gyarapszik, fejlődik, akkor vegyünk egy nagy levegőt és az elkövetkező néhány hetet próbáljuk meg egészen egyszerűen kibírni. Nyugtassa a tudat, hogy ez a nehéz periódus a 12. hétig bezárólag egészen biztosan el fog múlni. Addig is kitartás!

Babájának valószínűleg nem kólikája van, ha:

 

  • nem egyhuzamban sír, hanem több-kevesebb kihagyással sírdogál, nyűgösködik.
  • sírása nem sikítás-szerű, hanem csak normális sírás.
  • önmagában az a tény, hogy lábait felhúzza sírás közben, még nem feltételezi a kólika-gyanút.
  • ha bármi is meg tudta nyugtatni ( büfi, cumi, szopi, púzás, vagy csak egyszerűen ringatás a szülő kezében), akkor feltételezhető, hogy emiatt volt nyugtalan.
  • ha a sírás fél óránál nem tart tovább vagy minimum negyed órás szünet van a két "jelenet" között.
  • ha a sikítás-szerű sírás nem csak a késő délutáni időszakban jelentkezik, hanem a nap bármely szakában.