Álomfejtés leendő apukáknak

PDF Nyomtatás E-mail
Alvás és az álmok

 

Arról álmodtál, hogy valaki fekszik mellettetek? Esetleg amiatt aggódsz, hogy a terhesség tönkre teszi szexuális életeteket? Talán a nagyszüleiddel álmodtál? A küszöbön álló apaság arra késztet, hogy felidézd a felmenőket. Ahogy közeledik a nagy nap, a feszült várakozás, izgatottság és aggódás következtében átszakadnak a gátak, és furcsábbnál-furcsább álmok rohanhatnak meg éjszakáról-éjszakára.

És még valami, amire rámutathatnak álmaid: a mellőzöttség érzése, hiszen minden a feleséged és az ő egyre növekvő pocakja körül forog. A pszichológusok szerint ez teljesen normális emberi reakció. Osszátok meg egymással álmaitokat, érzéseiteket. Ez mindkettőtöknek segíthet elhessegetni a szeretet és odafigyelés hiányérzetét.

 

Nézzük, mit mondanak az álmaid!

Három fő típusa van az apukák álmainak.

 

1. Az első csoportba azok az álmok tartoznak, melyek abból az érzésből táplálkoznak, miszerint az apaság veszélyezteti a férfiasságukat.

Felmérések szerint, azoknak a férfiaknak, akiknek terhes a partnerük, a terhesség első hónapjaiban sokkal több szexuális tartalmú álmuk van, mint általában. Ezek az álmok többnyire szexuális aktusokról szólnak a feleséggel, más nőkkel, esetleg prostituáltakkal, sőt néha azonos neműekkel.

Ezek valószínűleg az apa védekező mechanizmusának a jelei, és a férfiasság védelmére szolgálnak az anyával és a még meg nem született gyermekkel szemben. A szexuális tartalmú álmok és az egyéb macsó látomások (pl. sikerek a futballpályán) mind azt az igényt fejezik ki, hogy a tulajdonosuk több férfiasságra áhítozik. Mindezek az önbizalom megerősítését szolgálják.

A számtalan szexuális tartalmú álom mellett, a leendő apukák gyakran megmentik, vagy megvédik álmukban a feleségüket. A második trimeszter elérése körül ezek a szexuális tartalmú álmok megszűnnek.

 

2. A második csoportba azok az álmok tartoznak, amelyeket a mellőzöttség érzete gerjeszt.

A második trimeszter folyamán a leendő apukák szexuális tartalmú álmait mind inkább óvó és gondoskodó témájú álmok váltják fel. Sok álom szólhat a család felmenőiről, a származásról. Előfordulnak álmok, amiben a leendő apuka terhességet és a szülést él át. Ugyan felismeri a feleség elvitathatatlan és egyedi szerepét az utódteremtésben, de mégis szeretne osztozni a terhesség megtapasztalásának csodájában.

A leendő apukák mellőzöttség érzete, feleségük terhessége alatt gyakori jelenség. A vizsgált személyek felének szólnak az álmai kizártságról és magányosságról. A problémás álmok bizalmas megosztása a partnerrel, segíthet a férfinak, a magányosság-érzet leküzdésében és elmélyíti a kapcsolatot, míg a vidám tartalmú álmok megosztása növeli az intimitást és a magabiztosságot.

 

3. A harmadik csoportba az apaságról szóló álmok tartoznak

A leendő apukák, akárcsak terhes feleségeik, gyakran átélik álmukban a gyermekük születését. Gyakran úgy találnak rá álmukban a leendő gyermekükre, vagy bonyolult rituálé mellett kapják meg. Míg a nők jellemzően a rájuk váró vajúdást helyezik álmukban a központba, addig az apukák a baba születése körüli ünneplést. Ezek az álmok a hamarosan érkező baba iránti elfogadással, felértékeléssel kapcsolatos érzéseket hordoznak.