A tojásallergia

PDF Nyomtatás E-mail
Allergia

Sajnos gyakorta találkozhatunk ezzel a problémával, ami megkeserítheti az egész család életét. Nem kis kihívást jelent úgy sütni-főzni, hogy a tojást maximálisan mellőzzük. Nézzük hát végig, mit lehet, mit érdemes tudni erről a betegségről, illetve mit lehet tenni ellene?

 

 

A tojásallergiát általában a tojásfehérje váltja ki, de persze van olyan eset is, mikor a sárgája is okoz tüneteket.

 

A tojásallergia tünetei:

Enyhébb esetekben kiütések, hasfájás jelentkezhet. Komolyabb problémát jelez, ha a fenti tünetek mellé hányinger, hasmenés is társul. Súlyos allergiára akkor gyanakodhatunk, ha a száj, a szemhéj bedagad, illetve asztmás tünetek jelentkeznek. Akár enyhébb, akár súlyosabb allergiáról van szó, ennek kezelését mindenképpen a tojás-, valamint a tojást tartalmazó ételek, élelmiszerek teljes mellőzése jelenti.

A tojásallergiát idővel ki lehet nőni, ám ennek megtörténtéig nagyon komolyan kell venni a teljes tojás tilalmat. Az élelmiszerek vásárlásakor gondosan tanulmányozzuk át azok összetevőit.

Amit még fontos tudni:

  • Nem csak a tojás-, ill. a tojást tartalmazó ételek válthatnak ki allergiás tüneteket, de akár a baromfihús, tollal tömött ágynemű vagy a tollkabát is!
  • Nem csak az élelmiszerek, de pl. a védőoltások is tartalmazhatnak tojásfehérjét, ebben az esetben feltétlenül konzultáljunk a kezelőorvossal.
  • Tévhit, hogy a hőkezelés (sütés, főzés) során csökken az allergizáló hatás, így ne is próbáljuk ebben keresni a megoldást.

 

Mivel pótolhatjuk a tojásban fellelhető értékes fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat?

Fogyasszunk kellő mennyiségű tejet, tejterméket, húst, húsféléket, zöldséget, gyümölcsöt, így kompenzálhatjuk a tojás megvonását.