Babakötvény - Fiatalok életkezdési támogatása - START számla

PDF Nyomtatás E-mail
Alanyi jogon járó ellátások

Fiatalok életkezdési támogatására jogosult:

Minden 2006. január 1. után született magyar állampolgárságú, magyarországi lakóhelyű állampolgár jogosult az életkezdési támogatásra. Célja a fiatal felnőttek életkezdésének megkönnyítése, ugyanis a támogatáshoz csak a gyermek 18 éves kora után lehet hozzá jutni.

Kell- e igényelni az életkezdési támogatást?

Nem. A Magyar Államkincstár minden 2006. január 1. után született magyar állampolgárságú, magyarországi lakóhelyű állampolgár részére, - az anyakönyvezést követően - automatikusan kincstári számlát nyit, melyen a támogatás alapösszegét helyezik el. Továbbá postai úton tájékoztatják a szülőket a gyermek adóazonosító számáról és a START- számlával kapcsolatos tudnivalókról.

 

A START- számláról

 • A START- számla megnyitása nem kötelező, hanem egy lehetőség az öngondoskodásra. Amennyiben a szülők vállalják, hogy saját megtakarításukkal növelik az életkezdési támogatás állam által biztosított összegét, akkor egy szabadon választott hitelintézetnél START- számlát kell nyitniuk. (Erre mindenképpen szükség van, hiszen START- számla nélkül nincs lehetőség hozzátenni az állami támogatáshoz.) Fontos megjegyezni, hogy START- számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után nyithat a szülő, hanem ezt bármikor később is megteheti.
 • A saját befizetések maximuma évi 120.000.- Ft., mely a szülőkön kívül más magánszemélytől is érkezhet. A saját befizetéseket a gyermek 18 éves koráig fogadja a pénzintézet, ezt követően visszafizetésre kerül az összeg a befizetőnek.
 • A START- számla számlavezetési költségeit az állam maximálta. A hitelintézetek a START- számla éves átlagos állományának legfeljebb 1 %- át számíthatják fel díjként.
 • A Magyar Államkincstár által közzétett START- számla vezetésére jogosult pénzintézetek listája letölthető itt.
 • A kiválasztott pénzintézet tájékoztatást fog nyújtani a számlanyitáshoz szükséges iratok benyújtásáról, majd a számlanyitást követően az Államkincstár átutalja a támogatás összegét a gyermek START-számlájára.

 

Az életkezdési támogatás összege, kezelése, kamatozása:

 • Ha a gyermek 2006-ban született, az életkezdési támogatás alapösszege 40.000.- Ft., azonban a 2007. január 1. után született gyermekek számára már 42.500.- Ft támogatás jár. 2008. január 1. után születettek támogatását az éves költségvetési törvény határozza meg.
 • A legrászorultabb gyermekeket még két alkalommal -7 és 14 éves korukban - az állam további kétszer 42.000.- Ft-tal támogatja. A 2007. január 1. után született gyermekek esetében ez az összeg kétszer 44.600.-Ft. Ez azokat a gyermekeket illeti meg, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak.
 • Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek számára a fentieken kívül az Államkincstár évente, további 12.000.- Ft támogatást ír jóvá.
 • A Magyar Államkincstár által megnyitott számlán évente történik kamatjóváírás, mely megegyezik az ötéves állampapír hozamával. A kamatozás figyelemmel kísérhető itt.
 • Ha a szülő vállalja, hogy saját erőből gyarapítja az állam által nyújtott alaptámogatást és START- számlát nyit gyermeke számára, akkor jogosulttá válik a „befizetések utáni állami támogatásra”. Ennek mértéke: az éves saját befizetés 10 %- a, de legfeljebb 6.000.- Ft. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, alacsony jövedelem miatt részesülő gyermekek esetében, a befizetések utáni állami támogatás ennél magasabb. Számukra az éves saját befizetés után 20% állami támogatás jár, mely legfeljebb 12.000.-Ft lehet. Ez azt jelenti, hogy - mindkét esetben - a teljes állami támogatás úgy érhető el, ha a saját befizetés eléri az évi 60.000.- Ft.-ot, mely 5.000.- Ft. befizetést jelent havonta. Azonban fontos tudni, hogy a támogatáshoz nem szükséges a havi rendszeres befizetés, megtehető ez egy összegben is, akár az év végén.
 • Végül állami támogatásnak tekinthető, hogy a gyermek 18 éves korában felvett pénzt nem terhelheti kamatadó, illeték vagy járulék, és személyi jövedelemadó mentes.