A szülés: egy új élet kezdete

PDF Nyomtatás E-mail
A szülés menete

A szülés fájdalmas, ám annál annál felemelőbb eseménye mind a babának, mind a mamának új fejezetet nyit az életében. Ám mindekttőjüknek keményen meg kell küzdenie addig, míg eljutnak ehhez a mérföldkőhöz. Hogyan zajlik le a szülés? A baba világrajöttének apró titkai...Eljön a pillanat, mikor a baba szervezete már készen áll az önálló, pocakon kívüli életre: tüdeje készen áll a légzésre, emésztőszervei a szájon át bevitt táplálék feldolgozására, mája és veséje a lebontásra, kiválasztásra, stb.

A szülés ütemes és erőteljes méhösszehúzódásokkal kezdődik. A baba ezáltal lefelé nyomódik és feje közelít a méhszájhoz. A pocak-hotel immár elengedi kis lakóját. Megreped a magzatburok, így a baba feje már közvetlenül érintkezik a méhszájjal. Ez minden egyes fájással egyre jobban kezd szétnyílni, szabad utat engedve eddigi albérlőjének. A méhösszehúzódások egyre sűrűbben és erőteljesebben törnek rá a kismamára, s ez bizony nem csak neki, de gyermekének is komoly megpróbáltatást jelent. Erről árulkodik heves szívverése. Amint eltűnik a méhszáj, a baba előtt szabaddá vált az út. Azt gondolhatnánk, ez már igazán könnyű menet lesz a babának, hiszen csak ki kell bújnia, ám ez nem így van. A szülőcsatorna szűk, épp hogy át tud rajta bújni. Határt szab ebben a medencecsont is, hiszen a tágulás csak eddig a határig elképzelhető. A baba feje nekifeszül a szűk nyílásnak, így próbálja megnyitni az utat a test előtt. A kutacs révén lehetővé válik, hogy a koponya csontjai kissé összébb záródjanak, így könnyebben átfér a szülőcsatornán a fej. Bizony a babának sem könnyű átvészelni ezt a megpróbáltatást, hiszen a feje ilyenkor szorul, nyomódik, nyúlik. Erről a küzdelemről árulkodik, hogy a hüvelyi szülés nyomán világrajött babák igazi "csúcsfejek" a szülés utáni napokban. Amikor a fejecske kibukkan, a baba befordul abba a pozícióba, amely szabaddá teszi a vállak és a test kiszabadulását is. És ekkor világra jön egy új, önálló élet.

A szülés felemelő, gyönyörű pillanat mamának és babának egyaránt. Egy hősies küzdelem utáni katarzis, melynek két igazi hőse a kismama és a kisbaba.