A mozgás-, és testi fejlődés jellemzői kisgyermekkorban

PDF Nyomtatás E-mail
A kisgyermekkor jellemzői

A kisgyermek testmagasságának növekedése a 2. életév betöltéséig a legdinamikusabb , ezt követően jelentősen lelassul a folyamat. Míg egy 1 éves kisgyermek átlagos testmagassága 72 cm. körüli, addig egy 3 évesé kb. 97 cm. A kisgyermekkori súlynövekedés átlagban 2 kg-os gyarapodást jelent évente. A 3 éves gyermek átlagos testsúlya 13-14 kg. környékén mozog, a fejkörfogat a 3. év végére kb. 50 cm.

 

Az idegrendszeri érési folyamat következtében a kisgyermek nagymozgásai egyre fejlettebbé válnak. Megtanul állni, járni, mozgása egyre koordináltabb lesz.

Az 1-1,5 éves kisgyermek igazi kis örökmozgó. Mozgásigénye hihetetlenül nagy: a felállást követően kitárul előtte a világ, és teljes gőzzel nekiindul felfedezni azt. Mozgásfejlettsége még nem teszi lehetővé, hogy mindez gördülékenyen történjen, ezért gyakran fordul elő, hogy megbotlik, elesik, csetlik-botlik. Az 1-2. életév környékén kiemelten ügyelni kell a balesetveszélyes helyzetek kiküszöbölésére!

A 2. életév betöltésének idején már biztosan jár, tárgyakat cipel, rakosgat, gurigat, egyre ügyesebben manipulál. Lépcsőn kapaszkodva képes felmenni, lefelé még meglehetősen ügyetlen, gyakran háttal, négykézlábra ereszkedve próbálkozik. Megismerkedik a lábujjhegyen járás, egy lábon állás-járás "művészetével" is.

3 éves korban a kisgyermekek triciklizni is képesek.