A manipuláció fejlődése

PDF Nyomtatás E-mail
A kisgyermekkor jellemzői

Amint képessé válik a kisgyermek biztonságosan ülni, guggolni, a kezek felszabadulásával hihetetlen módon megindul a kézügyesség, a manipuláció fejlődése. Örömmel elszöszmötöl a tárgyak gurigatásával, egymásba-, ill. egymásból ki-be rakosgatásával. Nagy örömét leli a fiókok pakolászásában. Egyre érdeklődőbben szemléli a lapozgatókat, hasznos lehet, ha a felnőttek egyszerű kifejezéseket, szavakat is társítanak a képen látottakhoz. Pl: Vau-vau kutya, cin-cin kisegér, piros autó, ... stb. Szívesen ismerkedik a rajzolás művészetével, papírra, ill. különböző erre alkalmas felületekre lendületes vonalvezetéssel firkál. Kifejezetten tetszik neki, hogy tevékenysége látható, látványos eredménnyel jár, melyet dicsérettel még jobban megerősíthetünk.

 

3. életév derekán már nagy szemű gyöngyöket is tud fűzni a kisgyermek. A 1,5-2 éves csemete inkább csak érdeklődéssel szemléli, ill. segítő mozdulatokkal támogatja az öltözködést, míg egy 3 éves egyre önállóbban is részt vesz e műveletben.

A kisgyermek előszeretettel figyeli és utánozza a felnőttek, ill. nála nagyobb társai tevékenységét, ezért ne feledjük, mekkora a felelősségünk a pozitív mintaadásban!