A kisgyermek érzelmi élete

PDF Nyomtatás E-mail
A kisgyermekkor jellemzői

Kisgyermekkorban  az érzelmek szerepe rendkívül jelentős, sokkal inkább ezek irányítják cselekvését, mint az értelem. Ebben az életkorban az édesanyához fűződő érzelmi kapocs nagyon erős, ezért is van kiemelkedő jelentősége, hogy óvodakezdésig minél többet legyenek együtt.

Érzelmei meglehetősen szélsőségesek: míg egyik pillanatban boldogan kacag, a másik percben már kétségbeesett sírásba kezdhet.

A kisgyermekkor jelentős érzelme a félelem. A kicsit félelemmel töltheti el egy-egy ismeretlen helyzet (pl.: olyan helyen jár, ahol korábban sosem) vagy akár az ismerős és ismeretlen keveredése. (pl: Apu beöltözik Mikulásnak. Az ismeretlen piros ruhás bácsi azonban apu hangján szólal meg.)

2 éves kor táján sokszor megtapasztalható a harag és a düh, mint érzelmi reakciók. A dac is felüti a fejét sok kisgyermeknél, melyet csak kellően tudatos, határozott és következetes nevelői hozzáállással kezelhetünk hatékonyan.

 

Mit tegyünk, ha dacos a gyermek?

Kisgyermekkorban mind jobban ráeszmél a csemete én-tudatára, felfedezi, hogy neki is lehet saját akarata. Ha a felnőtt elképzelése, véleménye ezzel nincs összhangban, a gyermek gyakran sírással, dacos ellenszegüléssel tiltakozik. Sír, kiabál, hisztizik, vagy akár földhöz is csapja magát. A dacot kellően határozottan, ám sohasem durván kell kezelnie a felnőttnek. A nagyjelenetek idején, amíg a gyermek "se nem lát, se nem hall" az ordítástól, hagyjuk, hogy magától (!) megnyugodjon. Egészen egyszerűen ne vegyünk róla tudomást, minek kapcsán rájön, hogy műsorának nincs nézőközönsége, tehát nincs miért csinálni. Az eredménytelen ellenszegüléssel egy idő után felhagy, és egyre inkább partner lesz a felnőttel való együttműködésben. Ez azonban nem fog egyik pillanatról a másikra, mintegy varázsütésre bekövetkezni, türelmesen végig kell járnunk e rögös utat. Eltelik néhány hét, esetleg hónap, mire eredményt érünk el, de megéri a fáradság. Gondoljunk arra, hogy ha a dac elfajulna, hosszú távon sokkal-sokkal nehezebb több nehézség várna ránk.