A kisgyermekkor jellemzői

Nyilvános hiszti

PDF Nyomtatás E-mail
A kisgyermekkor jellemzői

"Azt hittem, elsüllyedek szégyenemben. A hipermarket kellős közepén oltári hisztit vágott le a 3 éves fiam. Ha nyugtatni próbáltam, meg se hallotta, a nézőközönség pedig fejcsóválva jelezte: ez a gyerek bizony el van kényeztetve. Amikor pedig ideges lettem és végül rácsaptam a fenekére (megjegyzem, jelképesen) felhördült az ellentábor: "Micsoda kegyetlen anya! Mit tegyek? Nem lehetek elég jó"

 

Kell-e a bölcsi a gyereknek?

PDF Nyomtatás E-mail
A kisgyermekkor jellemzői

Gyermekünk 2 éves lesz, és látjuk, ahogy napról-napra egyre önállóbbá,
nagyobbá és érettebbé válik. Vannak szülők, akikben ilyenkor
megfogalmazódik a gondolat: eljött az ideje, hogy gyermekük
közösségbe járjon, illetve korosztályával társas kapcsolatokat építsen
ki.

Vajon valóban szüksége van erre egy kisgyermeknek?

 

A kisgyermekkor fejlődési jellemzői

PDF Nyomtatás E-mail
A kisgyermekkor jellemzői

Kisgyermekkor alatt az elsőtől a betöltött harmadik életévig tartó időszakot értjük. Ebben az időszakban több, fontos minőségi változás következik be a csemete életében, melyek az alábbiak:

 

A mozgás-, és testi fejlődés jellemzői kisgyermekkorban

PDF Nyomtatás E-mail
A kisgyermekkor jellemzői

A kisgyermek testmagasságának növekedése a 2. életév betöltéséig a legdinamikusabb , ezt követően jelentősen lelassul a folyamat. Míg egy 1 éves kisgyermek átlagos testmagassága 72 cm. körüli, addig egy 3 évesé kb. 97 cm. A kisgyermekkori súlynövekedés átlagban 2 kg-os gyarapodást jelent évente. A 3 éves gyermek átlagos testsúlya 13-14 kg. környékén mozog, a fejkörfogat a 3. év végére kb. 50 cm.

 

A manipuláció fejlődése

PDF Nyomtatás E-mail
A kisgyermekkor jellemzői

Amint képessé válik a kisgyermek biztonságosan ülni, guggolni, a kezek felszabadulásával hihetetlen módon megindul a kézügyesség, a manipuláció fejlődése. Örömmel elszöszmötöl a tárgyak gurigatásával, egymásba-, ill. egymásból ki-be rakosgatásával. Nagy örömét leli a fiókok pakolászásában. Egyre érdeklődőbben szemléli a lapozgatókat, hasznos lehet, ha a felnőttek egyszerű kifejezéseket, szavakat is társítanak a képen látottakhoz. Pl: Vau-vau kutya, cin-cin kisegér, piros autó, ... stb. Szívesen ismerkedik a rajzolás művészetével, papírra, ill. különböző erre alkalmas felületekre lendületes vonalvezetéssel firkál. Kifejezetten tetszik neki, hogy tevékenysége látható, látványos eredménnyel jár, melyet dicsérettel még jobban megerősíthetünk.

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL