Csibeúsztató

PDF Nyomtatás E-mail
A gyermekkor gyöngyszemei

3-4 éves lehettem. Ovi még nem volt a falunkban, így anyámmal voltam otthon.

Már tavaszodott és éjjel kikeltek a kiscsibék is. Anyám reggel gyorsan összekapkodta őket egy kisvékába, amit letakart és behozta a konyhába a sparhelt mellé, nehogy bajuk essék. Közben dolga akadt az udvaron, gondolom a kiscsibék helyét kellett előkészíteni. Mielőtt kiment meghagyta, hogy a vékában pipikék vannak, megnézhetem, de ne bántsam őket.

A kiskonyhában zajlott nálunk az élet. Nem volt nagy, de ami kellett elfért benne. Volt benne kredenc, sparhelt, asztal hokedlikkel. Az ajtó mellett egy vizespolc volt, mellette a lavóros állvány kéztörlővel, szappannal.

A lavórban mindig volt víz, mivel gyakran ki kellett menni az udvarra az állatokhoz. Befele a kézmosás elengedhetetlen rituálé volt.

Tehát ott maradtam egy halom pihe-puha kis csipogó állatkával, ami fölöttébb földobta a hangulatomat.  Volt egy kis, sárga gumikacsánk, ami már többször bizonyította úszóképességeit a vízen. Talán ezért gondolhattam, hogy a hasonló formájú és színű, mozgó kis állatkák, még nagyszerűbbet fognak majd produkálni a vízben.

Csalódottságomra, már vagy öt kiscsibe vallott szégyenteljes kudarcot a lavórban, mire anyu bejött. Később úgy mesélte, hogy mikor belépett, csak azt látta, hogy már tele van a lavór döglött kiscsibével, én meg éppen a következő áldozatomat noszogattam mondván: „ússzatok pipiték”. A nap hátralevő részét büntetésben töltöttem egy kissámlin a konyha sarkában.

Azaz csak majdnem. Szerencsémre beugrott hozzánk a nagynéném, és amikor látta, hogy a mindig vidáman ugrabugráló kisfiú gyászosan ül a sarokban, rákérdezett anyámra, mi az oka. A történetet hallva, hogy hogyan ritkítottam meg az amúgy is gyér kiscsibe állományt, nem tudta sírjon-e, vagy nevessen. Aztán mivel anyám mérgét is megértette, de engem is sajnált, ezért úgy oldotta a feszültséget, hogy elvitt magával egy pár órára.

Persze később, a nagy családi összejöveteleken ez visszatérő kedvelt sztori lett.

Tibcsi bácsi