Családlátogatás

PDF Nyomtatás E-mail
A gyermekkor gyöngyszemei

Amikor megnyílt az óvoda a falunkban, még lasszóval kellett fogni a képzett óvodapedagógusokat, annyira kevesen voltak. Hozzánk a közeli városból járt ki lelkesen minden nap Aliz óvónéni.

Évkezdés után kicsivel elkezdte a családlátogatásokat a szárnyai alá került óvodásoknál. Mi a nagycsoportosok, már egy hét után egyedül jártunk haza az oviból. Azért mondjuk meg őszintén, nem is volt mitől félteni egy faluban a gyerekeket az idő tájt.

Az óvónő nem volt ismerős a településen, így egy-egy csemetét kézen fogva együtt mentek haza a családhoz. Egy nap hazaindulás előtt odajött hozzám is és megkért, hogy szóljak otthon, pénteken délután minket is meglátogat. Boldogan újságoltam anyuéknak, hogy jön hozzánk Aliz óvónéni és én fogom megmutatni neki, hogy hol lakunk.

Apám és anyám is vett ki szabadságot, hogy fogadni tudják a látogatót. Apám, hogy hasznosan töltse addig is az időt, már reggel nekiállt a nagyszobában a vakolatot javítani.

Vert falú házunk volt, és nádszövet volt rá szögelve a falra, hogy a vakolatot jobban tartsa. A javításhoz a régi vakolatot le kellett verni, aminek apám egy balta, meg ásó segítségével állt neki. Ebből én annyit konstatáltam reggel óvodába induláskor, hogy az öreg valamiért szét akarja verni a házunkat.

Ebéd után boldogan indultam haza az óvónénivel. Nagyon büszke voltam magamra, hogy én segítek egy felnőttnek tájékozódni a faluban.

Már közeledtünk a szülői házhoz, amikor eszembe jutott, hogy nem ártana felkészíteni Aliz nénit a náluk uralkodó állapotokra. Mondtam hát neki, hogy most egy kicsit rendetlenség van nálunk, mert apu szétverte baltával a házat. Na, erre elsápadt rendesen a vendég, aztán kicsit bizonytalanul, de jött velem tovább. Akkor fékezett be, amikor a ház elé érve látta, hogy az ablakok nyitva vannak és halványan gomolygó por kiséretében valami nagy kopácsolás hallatszik ki bentről.

Az ijedt óvónő kishíján elmenekült, de szerencsére apám észrevett bennünket, befejezte a nádszövetezést és kijött elénk. Rövid invitálás és magyarázkodást követően, Aliz óvónéni megkönnyebbülten jött be velem a házunkba.