Bébiételek (bolti készítmények)

PDF Nyomtatás E-mail
A csecsemőgondozás sarkalatos kérdései

A kismamák többsége szívesebben ad babájának saját készítésű bébiételt, pépeket, ám vannak, akik inkább az üzleti ételre esküsznek. A legjobb az arany középút megtartása, ebből is, abból is kapjon kisbabánk. A megfelelően válogatott alapanyagokból készülő házi koszt általában ízletesebb, tartalmasabb, mint a bolti, ám utóbbi jó szolgálatot tehet olyan esetekben, mikor nincs lehetőségünk házi ételt kínálni a picinek. Ilyen lehet pl: egy mozgalmas napon, mikor nincs időnk főzni vagy utazáskor, ... stb.

Ha korábban nem ismertettük meg a bolti ételek ízével, előfordulhat, hogy "vészhelyzetben" elutasítja majd azokat. Előbbiek okán javasoljuk, hogy a kisbabák étrendje nagyrészt házi pépekből álljon, ám 1-2 hetente üzleti étellel is kínáljuk meg.

A bolti bébiételek kínálata meglehetősen széles, felmerül a kérdés: milyen szempontok szerint válasszunk?

- Nézzük meg az összetevőit! Amelyiknél elsőként van felsorolva a víz, az kevésbé tápláló, túl híg és meglehetősen ízetlen.

- Babánk korának megfelelő bébiételt válasszunk! Ha idősebbeknek való ételt adunk neki, az emésztési, ill. allergiás problémákat okozhat, ha kisebbeknek való ételekkel kínáljuk, akkor annak csekélyebb tápértéke miatt babánk nem lakik jól.

- Figyeljük a kalória értékeket is, a magasabb tápértékű valószínűleg minőségibb összetételű.

- Előfordulhat, hogy nem megfelelő a korosztályi ajánlás, és a bébiétel csak néhány hónappal idősebb babáknak való. Kezeljük fenntartással ezeket az információkat és mindig győződjünk meg róla, hogy az összetevők biztosan adhatók-e gyermekünknek!

- Részesítsük előnyben azokat a termékeket, amelyek bio, ill. válogatott, szigorúan ellenőrzött alapanyagból, tartósítószer nélkül készülnek.

- Mindig kísérjük figyelemmel az aktuális híreket, melyek az egyes bébiételekkel kapcsolatosak.

 

Kismamák tapasztalatai az üzleti bébiételekkel kapcsolatban:

Hipp: Jó minőségű, kissé drága, a korábbi negatív hírek (t.i.: rákkeltő anyagból készült az üveg fedele) sokakat elbizonytalanítottak.

Kecskeméti: vizes, kissé ízetlen, kicsi energiatartalmú, olcsó.

Mildibé: Jó ízű, közepes sűrűségű és tápértékű étel. Árban elfogadható.

Nestlé: Kellemes ízű, tartalmas, minőségi bébiétel. Kissé drága.