A szilárd ételek bevezetése

PDF Nyomtatás E-mail
A csecsemőgondozás sarkalatos kérdései

Nagy lépés lesz a csecsemő életében, mikor a baba az anyatejes táplálkozás mellett, később helyett áttér a szilárd ételek fogyasztására. Ahhoz, hogy az etetés, mint program a babának és gondozójának egyaránt kellemes élmény legyen, oda kell figyelnünk néhány fontos momentumra:

- Mielőtt egy-egy új ételt vezetnénk be a babánál, kérjük ki a védőnő szakvéleményét!
- Az etetőszéket gondosan válasszuk meg, hogy minden szempontból megfeleljen a hosszú távú, kényelmes használathoz.
- Csak akkor kezdjük használni az etetőszéket, ha a baba már biztonságosan képes ülni. Amíg erre nem képes, legjobb, ha jól beállított és pelenkával kibélelt hordozóban etetjük a kicsit. (Fektetve soha ne etessük a babát, mert félrenyelhet, fontos a hátulról megtámasztott, félig ülő pozíció!) Ugyanígy jó megoldás lehet, ha a felnőtt ölbe veszi a gyermeket és úgy eteti.
- Az etetőszéket mindig köves felületre állítsuk, így nem stresszel bennünket a szőnyegre, parkettára pottyanó spenót, sárgarépa, sütőtök.
- Az előke könnyen lemosható műanyagból készüljön, amit étkezés után néhány mozdulattal megtisztíthatunk. (A frottír előke rengeteg plusz munkát: dörzsölést, mosást jelent a felnőttnek)
- Az innivalót csőrös pohárból kínáljuk a picinek, így nem lötyög ki és ő is önállósíthatja magát.
- Az ételt, italt előre készítsük elő fogyasztásra kész állapotban, így ha etetőszékbe ültetjük a picit, azonnal hozzáfoghat a falatozáshoz.
- Élvezetessé tehetjük a baba számára is az étkezést, ha - amennyiben ügyessége is engedi, - az ő kezébe is adunk egy baba kanalat. Így ő is lelkesen próbálkozhat, miközben a szülő, gondozó másik kanállal segítheti a tényleges fogyasztást. Az evőeszköz használatánál is figyeljünk a balesetveszély kiküszöbölésére, pl: meg ne szúrja magát a kanál szárával, stb.
- Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az etetőszékben a kisbabát!
- A csecsemők számára készített étel püré állagú legyen, óvakodjunk a durva, darabos ételektől. A házilag készíthető zöldség-, ill. gyümölcs pürét botmixerrel vagy turmixgéppel dolgozzuk össze. Főzelék sűrítéséhez jó szolgálatot tehet a főtt burgonya, hiszen az első évben nem dolgozhatunk rántással vagy habarékkal. A babafőzeléket főtt zöldségből és főtt burgonyából turmixoljuk, s amint lehetséges, pici zsiradékot (pl. olajat) is keverjünk bele. Mindig kísérjük figyelemmel és pontosan érdeklődjük meg a védőnőnél, hogy melyik életkorban mely zöldségek, gyümölcsök fogyaszthatók a baba számára. Hasznos lehet, ha a házilag elkészített zöldségpürékből, főzelékekből néhány adagot lefagyasztunk. Tiszta tejfölös pohárkákba adagoljuk, lefedjük, bezacskózzuk, majd így tesszük el a fagyasztóba. Az etetések során néhány perc alatt kiolvaszthatjuk a korábban készített házi kosztot. Az apróra vágott főtt húsokkal ugyanígy tehetünk, folpackba csomagolva kis gombóconként adagoljuk őket a fagyasztóba. Sót csak nagyon minimálisan vagy egyáltalán ne használjunk a baba ételénél, az egyéb fűszereket pedig még jó ideig kerüljük! Kávé, felnőtt tea, alkohol használata szigorúan tilos!
- A csőrös pohár csőrét minden ivás után (gyümölcslevek, tápszer után különösen) alaposan tisztítsuk meg a beleragadt maradékoktól.
- Gondosan ügyeljünk mind az ételkészítés, mind a étkezés során a tisztaságra, higiéniára!
- A boltban kapható bébiételeket is ismerje meg a gyermek, hiszen előfordulhat (pl. utazások alkalmával), hogy csak ilyen ételt tudunk felkínálni a kicsinek. Hasznos lehet, ha hetente egyszer-kétszer ebből is kap a baba, újabb és újabb ízeket kipróbálva. A felbontott bébiételt azonnal tegyük hűtőbe és még aznap, de legkésőbb 24 órán belül fogyassza el a baba. Ha ez nem lehetséges, dobjuk ki a maradékot.
- Ha a babánál bármilyen allergiás reakciót tapasztalunk étkezés után, függesszük fel az adott étel fogyasztását, és forduljunk orvoshoz!

MILYEN A JÓ ETETŐSZÉK?
Az ideális etetőszék kellően stabil, nem borulékony. Fontos, hogy összecsukható és magasságát tekintve állítható legyen. Előbbi haszna, hogy utazáskor is magunkkal vihetjük, hiszen kényelmesen elfér az autóban. A magasság állítása pedig azt a célt szolgálja, hogy a baba és a felnőtt mindig szemmagasságban lehessenek egymással. Fontos szempont továbbá, hogy az etetőszék egésze könnyen tisztítható anyagból készüljön, így a rácsöppenő ételeket egyszerűen eltávolíthatjuk róla. Hasznos, ha a baba előtti asztalka könnyen levehető és mozgatható, valamint anyagánál fogva egyszerűen, higiénikusan tisztán tartható. (Praktikus, ha ez műanyagból készült.)