Miért egyke a gyereked?

PDF Nyomtatás E-mail
A család mindennapjai

egyke gyerekSokan esnek abba hibába, hogy már pusztán az egyke említése nyomán sommás következtetéseket vonnak le , vajon miért nincs testvére annak a szegény gyereknek?


Biztosan lusta az anyja, hogy még egy gyereket felvállaljon... vagy karrierista, akinek elég, hogy „elpotyogtatott“ egy gyereket, máris rohan vissza építgetni az egzisztenciáját.  Megint mások megromlott házasság rémképét vetítik elő, akik lelki szemeik előtt látják a négy fal közt egymás haját tépő házastársakat. Vannak olyan jól értesültek is, akik tudni vélik a „valódi“  okot: azért nem születik testvére az egy szem gyermeknek, hogy minél jobban elkényeztethessék őt.

Ki ebben, ki abban látja a megdönthetetlen érveit, azonban sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy egészen más okból is maradhat egyke a gyerek.

Ugyan, mi lehet az ok a fentieken kívül? - kapják fel sokan a fejüket.

A válasz egyszerű: sokan szeretnének kiszámítható, biztonságos, jól tervezhető családi életet biztosítani gyermeküknek, gyermekeiknek, és ha ez bizonyos ponton meginog (pl. munkahelye bármely pillanatban megszűnhet vagy netán meg is szűnt), úgy a felelősséggel gondolkodó ember nem vállal újabb gyermeket a helyzet megoldásáig. Ingoványos  alapokra nem építkezünk - vallják ők, akik inkább felvállalnak egy későbbi gyermeket, netán egyke gyermeket, mint egy pillanatok alatt romba dőlő családi életet.

Ne ítélkezzünk hát elsőre anélkül, hogy valóban rálátnánk ismerőseink életére!