Kell-e testvér gyermekünknek?

PDF Nyomtatás E-mail
A család mindennapjai

A mai világban, legtöbbször anyagi megfontolásból, sok szülő alaposan mérlegeli, kell-e még egy gyermek egy szem porontyuk mellé. Az anyagi feltételek megléte valóban sokat nyom a latba, ám mindemellett is újra és újra terítékre kerül a kérdés.

"Ahol egy báránykának jut legelő, ott kettőnek is..., ha a csemeténk érdeke is úgy kívánja, akkor felvállaljuk - a nehézségek ellenére is - az újabb gyermekáldást." És ekkor fogalmazódik meg a kérdés: vajon mi jobb gyermekünknek? Ha egykeként minden lehetséges támogatást, figyelmet, szeretetet megkaphat, ám testvér nélkül kell felnőnie, vagy megosztozva mindenen: szereteten, törődésen, figyelmen, anyagi támogatáson, de szerető testvér mellett cseperedhet fel?

Érvek és ellenérvek bőven felsorakoztathatók, ám lássuk a legfőbb szempontokat:

  • Az egyke gyermeket a szülők ösztönösen próbálják minden létező jóval elhalmozni, tudat alatt is kárpótolva a testvérhiány miatti veszteségért. Emiatt sokszor önzővé, elkényeztetetté válnak az egyedüli gyermekek, bár ez alól is szép számmal akadnak kivételek.
  • A gyermek szeretetéért sokszor önkéntelenül is versenybe száll a két szülő, és egymást túllicitálva próbálnak többet adni csemetéjüknek, mint a másik. Ez szintén lelki konfliktushoz vezethet, hiszen a gyermek nem akarja sem szeretett édesanyját, sem csodálatra méltó édesapját megbántani, így két part között evickél.
  • Az egyke gyermek nevelésénél szinte kikerülhetetlen, hogy a szülők minden megvalósulatlan vágyukat, ambíciójukat, törekvésüket csemetéjükben lássák felvirágozni. Ennek érdekében sok esetben olyan tevékenységre, a gyermeket kevésbé érdeklő területek irányába próbálják terelni, amelyek nem biztos, hogy a gyermek legtökéletesebb kibontakozását szolgálják. Ebből előbb-utóbb belső feszültségek, lelki konfliktusok adódhatnak, amik akár a szülő-gyermek kapcsolat megromlásához is vezethetnek.

Összességében elmondható, hogy egy kistestvér születése, - az esetleges kezdeti nehézségek ellenére is-, csodálatosan építi és teljessé teszi gyermekünk és egész családi életünk harmonikus kibontakozását.

BB Baby Born interaktív ikrek babakocsiban- ÚJDONSÁG!