Babysittert keres? Íme, néhány jótanács

PDF Nyomtatás E-mail
A család mindennapjai

Elérkezettnek látják az időt, hogy szemük fényét más felnőtt felügyeletére, gondoskodására bízzák? A leendő babysitter, akit most kiválasztanak, több lesz családjuk számára, mint egyszerű alkalmazott, hiszen majdhogynem új családtagként érkezik életükbe. Természetes, hogy Ön is olyan megbízható, gondoskodó, kedves és őszinte embert szeretne gyermeke mellett tudni, akiben vakon megbízhat, akire legféltettebb kincsét: gyermekét, gyermekeit gondolkodás nélkül rá meri bízni.

A döntés súlya rendkívül nagy, ezért tanácsos megfontoltan, minden szempontból gondosan választani.
Segítségül néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

VÉGZETTSÉGET IGAZOLÓ OKIRATOK
Ön, mint leendő munkáltató, más munkahelyekhez hasonlóan elkérheti a kiválasztott babysitter végzettségét igazoló okiratok másolatait. (Pl: pedagógusi diploma, ...stb.)  Ez nem bizalmatlanság, csupán körültekintő hozzáállás. Ha a babysitter már ezen kérésünk előtt felajánlja a tanúsítványaiba való betekintést, azt mindenképpen pozitívumként könyvelhetjük el.

VEZETŐI RUTIN
Mielőtt egy ezidáig ismeretlen személyre rábíznánk gyermekünket, győződjünk meg arról, hogy érvényes jogosítványán (!) túl kellő vezetői rutinnal és komoly, felelősségteljes hozzáállással rendelkezik-e! Nem elég ugyanis a technikai tudás, legalább annyira lényegesek az emberi tényezők is!

REFERENCIA
Amennyiben referenciával rendelkezik a jelentkező, úgy éljünk a lehetőséggel, hogy a megjelölt helyeken ( óvoda, másik család) érdeklődjünk felőle.

HIRDETÉSI MORÁL: SAJÁT NEVÉN HIRDET A BABYSITTER?
Ha valaki nem valós néven hirdet, érdemes utánajárni, miért nem vállalja saját nevét hirdetésében. Sokat elárul egy emberről hirdetési morálja is, azaz mennyire tartotta, tartja be az ebben előírtakat! Figyeljük az oldalon való szerepléseit, informálódjunk róla!

GYERMEKEKHEZ VALÓ VISZONYA
A személyes találkozót úgy szervezzük meg, hogy jelen lehessenek gyermekeink is! Fontos, hogy számukra is épp olyan szimpatikus legyen a leendő babysitter, mint számunkra, lényeges, hogy azonnal egy hullámhosszon legyenek egymással.

MILYEN SZEMÉLYISÉGGEL BÍR A JELENTKEZŐ?
Fontos, hogy kedves, türelmes legyen, kiegyensúlyozott, harmonikus családi háttérrel rendelkezzen (kérdezzünk rá erre is)! Lényeges, hogy barátságos, közvetlen emberként azonnal megtalálja a közös hangot gyermekével, szívesen játsszon vele, ill. kellő műveltséggel rendelkezzen ahhoz, hogy szükség esetén a tanulásba is be tudjon segíteni.
Legyen tiszta, ápolt ember, aki mind külsőleg, mind belsőleg harmóniát áraszt.
Előbbiek mellett fontos az is, hogy kellően talpraesett, határozott legyen, hiszen adódhatnak olyan helyzetek, mikor erre nagy szükség lehet.

BABYSITTER ÉS TAKARÍTÓ EGY SZEMÉLYBEN?
Bár anyagilag kétség kívül így érné meg jobban, mégis hasznosabb, ha két különböző személy végzi ezt a két, teljes embert igénylő munkakört. Ha egyik oldalon maximálisan helyt áll ( pl. lelkiismeretesen játszik, foglalkozik gyermekünkkel, gondosan ellátja őt), a komplett, teljes körű takarítási munkákra biztosan nem lesz ideje és energiája. Egyik vagy másik oldal biztosan kárát látná ennek a duplázásnak.
Érdemes mindent előre megbeszélni a legapróbb részletekig: mi mit várunk el és a babysitter mit vállal?

SOKOLDALÚ BABYSITTER
Hasznos lehet, ha a babysitter nem csak szó szoros értelmében vett felügyletet vállal, hanem hasznosan, értékesen tölti el az időt gyermekünkkel. Ha ehhez megfelelő végzettséggel és kellő motivációval rendelkezik, két legyet ütünk egy csapásra: egyszerre játszik és fejleszti csemeténket.

Válasszon az országos Babysitter keresőből:  www.gyermeksziget.hu