Apu már meghalt, te maradj meg nekem!

PDF Nyomtatás E-mail
A család mindennapjai

szülő halálaSzörnyű tragédia, ha egy gyermeknek idő előtt kell szembenéznie azzal, hogy valamelyik szülője meghal. A tragédia, ha nehezen is, de feldolgozható, melyben nagy szerepe van az egyedül maradt szülőnek is. Viselkedésével, mentalitásával nem szabad, hogy tovább fokozza a gyermek félelmeit. Mit jelent ez?


Tartsa szem előtt félárva gyermeke(i) félelmét, érzelmi biztonságát. Ha például édesapjuk magasból zuhant le, vízbe fulladt, ill. egyéb, jól körvanalazható okból hunyt el, úgy a trauma teljes feldolgozásáig kerülje az ilyen vagy ehhez hasonló helyzeteket! Gyermekében felerősödhetnek az ezzel kapcsolatos félelmek (retteg, hogy másik szülőjét is hasonlóképpen fogja elveszteni), melyek végül egyre nehezebben feldolgozható traumává érnek.

Nyilván vannak olyan helyzetek, mikor az adott szituáció nem kikerülhető, mint pl: az autóvezetés, de amíg heves érzelmeket, elutasítást vált ki mindez a gyermekből, addig igyekezzen más alternatívákat keresni (pl: tömegközlekedés, séta, kerékpár, stb.).