6 éves kislányt motoztak a reülőtéren

PDF Nyomtatás E-mail
A család mindennapjai

Nagy port kavart a felröppent hír, miszerint egy amerikai repülőtéren 6 éves kislányt motozott meg a közlekedésbiztonsági hatóság egyik alkalmazottja. Aki látta az erről készült videót, saját szemével is megtapasztalhatta, mennyire megijedt, megilletődött a kicsi a gumikesztyűvel tapogatózó, egyenruhás nénitől, aki szigorú arccal közölte, hogy "gyanús neki a gyerek". Mit tehet ennek elkerülése érdekében a szülő és a biztonsági alkalmazott?

 

Ha repülőútra készülünk, számolnunk kell azzal, hogy ruházatunkat ellenőrizni fogják, ill. motozáson kell átesnünk. Nehezbb a helyzet azonban, ha óvodás-, vagy kisiskolás korú gyermekünkkel teszik meg mindezt.

Hogyan készíthetjük fel minderre gyermekünket?

Jó előre beszélgessünk gyermekünkkel a várható eseményekről. Ügyeljünk arra, hogy az előre vetített reptéri ellenőrzést, motozást ne valami riasztó rémképként tálaljuk felé, hanem egy szükséges, mindennapos eljárásként. Mondjuk el neki, hogy más gyerekeket is ugyanígy át szoktak vizsgálni, és közben persze titokban szemügyre veszik azt is, hogy milyen szép a ruhája. Így a gyermek sokkal nyitottabb lesz az ellenőrzést végző néni felé.

És mit tehetnek a reptéri biztonsági emberek?

Az ő személyes felkészítésükre sokkal nagyobb gondot kellene fordítani. Hasznos lenne, ha a félelmet keltő egyenruha helyett a gyerekek ellenőrzését végző személy civil, "barátságos" ruhában közelítene a gyermek felé. Fontos, hogy gesztusai, szavai megnyugtatólag hassanak a kicsikre. Jó ötlet lehet, ha a ruha átvizsgálása során megdicséri a gyermek öltözékét, és egy barátságos mosoly sem kerülne semmibe.

A nagy port kavart hírt megdöbbenéssel és éles kritikával fogadták szerte a világban, így joggal remélhető, hogy az aprónép vizsgálatát ezentúl sokkal emberibben és életkoruknak megfelelőbb módon fogják végezni.